MSF renuncia a 60 milions d'euros anuals de la UE en protesta per la política migratòria

L'ONG alerta que l'acord amb Turquia està sent perniciós perquè altres països emulen Brussel·les i "desatenen" els seus refugiats

Metges Sense Fronteres (MSF) ha anunciat avui la renúncia a rebre fons de la Unió Europea i els estats membres en protesta per la política migratòria dissuassòria  i poc humanitària que apliquen els Vint-i-Vuit des de la signatura de l'acord bilateral amb la Unió Europea. La decisió anunciada aquest divendres a Ginebra suposarà la pèrdua dels 19 milions d'euros que l'entitat va rebre l'any passat de Brussel·les i els 37 milions dels països socis. La renúncia és d'efecte immediat i afectarà tots els projectes que l'ONG desenvolupa a tot el món. L'enti l'any passat  

En una roda de premsa, el secretari general de MSF, Jerome Oberreit , ha justificat que l'acord amb Ankara atempta contra els principis fonamentals de la prestació d'assistència a les persones necessitades i " posa en perill el propi concepte de refugiat ". Amb la pèrdua d'ingressos, l'organització haurà de tirar de la guardiola destinada per cobrir les emergències.  "Estem parlant de la vergonya de refugiats d'Europa", ha insistit el responsable.

Per a l'entitat mèdica, l'acord entre la UE i Turquia no ha servit per abordar les deficiències cròniques de la política de Brussel·les, sinó com una excusa per subcontractar les obligacions que la UE té amb les persones que demanen asil polític i que, ara per ara, es retornen a territori turc a canvi del pagament de 3.000 milions d'euros.

Oberreit denuncia que l'acord migratori és vist com un precedent per intentar tancar en fals altres crisis migratòries, ja que desencadenarà un efecte dòmino mundial perquè d'altres països també tanquin els ulls i segueixin l'exemple marcat per Brussel·les per desatendre els refugiats, protegits pel dret internacional. "S'està enviant un missatge clar que la cura de persones obligades a abandonar casa és opcional i que es pot comprar la seva sortida", ha denunciat MSF.

En aquest sentit, el responsable de l'entitat ha nomenat les converses que ha iniciat Brussel·les amb 16 països del sud, de l'Àfrica i del Pròxim Orient, perquè, en una política de càstigs i recompenses, aturin la seva pròpia migració clandestina.

De fet, la Comissió Europea anunciava dilluns una injecció de 146 milions a cinc països del Sahel i del llac del Txad per finançar sis projectes per “atacar les causes profundes de la migració irregular” a la regió.

Però Oberreit ha incidit en el fet que la UE obvia expressament que  Eritrea, Somàlia, el Sudan o l'Afganistan són quatre dels països que més refugiats generen i són l luny de complir amb els valors democràtics que defensa la Unió Europees. Si finalment s'arribés a un acord amb aquests estats hi haurà el risc de "bloquejar persones en zones de guerra o llocs on s'enfronten a la persecució" per raons polítiques, de religió o ètnia.

El govern de Kènia ha apel·lat a la política migratòria de Brussel·les per justificar el  tancament de Dadaab, el camp de refugiats més gran del món que des de fa dues dècades acull més de 300.000 desplaçats, la majoria de la veïna Somàlia, en guerra permanent. 

Més continguts de