PRESSIÓ AL GOVERN TECNÒCRATA
Internacional 09/05/2012

Les municipals amenacen el govern de Mario Monti

Les aigües de la política italiana s'han enterbolit arran del gran creixement de partits antipolítics com el de l'humorista Grillo. Els principals partits podrien marcar distàncies amb l'executiu.

Sandra Buxaderas
2 min
Les municipals amenacen el govern de Mario Monti

ROMALa relativa pau amb què ha governat l'executiu tècnic de Mario Monti a Itàlia durant els últims sis mesos ha quedat alterada amb el vot municipal del 6 i 7 de maig. Tot i que es votava en municipis mitjans o petits, tret de ciutats com Palerm, Gènova, Verona o Parma, les eleccions locals han servit per esbombar el descontentament creixent dels italians. Els bons resultats de partits de protesta i la garrotada que s'ha emportat el partit de dreta de Silvio Berlusconi, el PdL, complicaran les reformes que vol endegar Monti d'aquí a final de legislatura, el 2013.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El PdL continuarà donant suport a Monti al Parlament, però ahir Berlusconi va advertir: "Que no ens obligui a votar mesures que no compten amb el nostre suport". Per motius oposats, el principal partit d'esquerra, el PD de Pierluigi Bersani, també va estirar la màniga a Monti. El PD ha aguantat amb el cap ben alt el sotrac electoral, i per això demana a Monti un gir social.

Les eleccions han fet palès que el clima social s'està encrespant: els italians estan més farts dels partits tradicionals, alguns sectors s'estan radicalitzant i la crisi està precipitant aturats i empresaris arruïnats a la desesperació. Ahir mateix, a Lecco, al nord del país, una noia de 15 anys va salvar el seu pare, que s'havia penjat, aguantant-li els peus fins que van arribar els bombers. Mentre que una filla d'un aturat de Salern, al sud, va trobar el pare mort després de ser desnonat.

El degoteig de suïcidis recorda al govern Monti i a tota la classe política que la crisi, sumada a les tisorades de l'executiu, afecta greument persones amb noms i cognoms. Monti, que ha aprovat l'augment d'impostos i de retallades en la despesa, es va defensar ahir amb una -polèmica- frase asèptica. "Les conseqüències humanes de la crisi haurien de fer reflexionar a qui ha portat l'economia a aquest estat i no a qui està intentant fer que en surti. El govern tècnic es va crear després que la crisi del deute públic fes caure Berlusconi, que va reaccionar tard i de manera impopular.

Un fet preocupant el mateix dia del vot va ser l'atemptat de dos motoristes a un executiu de l'empresa Finmeccanica. Van disparar-li a les cames, un atac que va fer reaparèixer el fantasma dels Anys de Plom, les dècades dels 70 i 80, marcades pel terrorisme d'ultraesquerra i ultradreta. L'atac encara s'ha d'aclarir.

L'auge de partits antipolítics

En aquest clima, les eleccions es van saldar amb un augment de l'abstenció del 7% -amb una participació del 66,88%- , l'escombrada del PdL de les ciutats importants i un enfonsament de la Lliga Nord després dels escàndols de corrupció. Només en va sortir airós un dirigent al marge, Flavio Tosi de Verona. El moviment de protesta Cinc Estrelles de l'humorista antieuropeu Beppe Grillo va fer un salt i va quedar segon o tercer de ciutats de pes. El partit antiberlusconià IDV va conquerir Palerm.

stats