MÓN
Internacional 19/07/2011

Els 8 interrogants que haurà de respondre Murdoch

La cúpula de News Corp, amb el magnat Rupert Murdoch al capdavant, compareix avui al Parlament britànic

Redacció
2 min
Brooks, amb Murdoch / EFE

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Jornada insòlita aquest dimarts al parlament britànic. El magnat de la comunicació Rupert Murdoch, el seu fill James Murdoch i la que fins fa ben poc era la mà dreta de la família al Regne Unit, Rebekah Brooks, declaren davant del comitè de Cultura i Mitjans de Comunicació de Westminster. Tots tres han de respondre les preguntes dels diputats sobre fins a quin punt coneixen, van aprovar o fins i tot van amagar les escoltes telefòniques i els suborns policials que es van fer al diari News of the World (NoW). Aquest dimarts també declaren, però al comitè d'Afers Interiors, l'excap de Scotland Yard i el seu número dos, que també han dimitit per culpa de l'escàndol que afecta l'imperi Murdoch.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És la primera vegada que un comitè del parlament de Westminster té l'oportunitat d'interrogar una figura tan important i poderosa com la de Rupert Murdoch. El magnat de la comunicació, que en un principi s'havia negat a declarar a la cambra, va assegurar després que s'havien dit "mentides totals" sobre la seva empresa i que volia netejar el seu nom i recuperar el prestigi de News International.

Murdoch, que es va reunir la setmana passada amb la família de la nena assassinada Milly Dowler, a qui el NoW havia punxat el mòbil, probablement tornarà a demanar perdó per les pràctiques del diari. Amb tot, el magnat de la comunicació segurament també criticarà l'actitud dels diputats i de part de la premsa britànica per dir "mentides". De fet, segons va dir Murdoch al seu diari Wall Street Journal, l'empresa que lidera ha gestionat tot l'escàndol "extremament bé" i només ha comès "errors petits".

Rupert Murdoch, el seu fill James i la seva mà dreta Rebekah Brooks hauran de respondre sobre la incitació a les males pràctiques periodístiques al News of the World.

8 preguntes sense resposta

Rupert Murdoch

L’any 2003, la directora del NoW Rebekah Brooks va dir al Parlament que pagaven informació a la policia.

1. ¿Per què no va investigar-ho?

2. ¿Sabia que hi havia detectius privats treballant per als seus tabloides però no va qüestionar què feien?

3. ¿Va permetre que periodistes del NoW obtinguessin informació amb pràctiques criminals?

James Murdoch

4. ¿Per què va autoritzar pagaments de més d’un milió d’euros a famosos per comprar el seu silenci i evitar acabar als tribunals?

5. ¿Per què el 2007 no va facilitar al Parlament els correus electrònics de l’empresa en què es parlava d’escoltes telefòniques il·legals?

6. ¿Per què no va dir que Andy Coulson hi figurava?

Rebekah Brooks

7. ¿Per què mentre dirigia el NoW no va qüestionar mai els centenars de milers de lliures pagades a detectius o l’origen de les exclusives?

8. ¿Va autoritzar en algun moment suborns a la policia a canvi d’informació?

stats