Internacional 20/07/2013

L'opositor rus Alexei Navalni proclama que es presentarà a l'alcaldia de Moscou

L'activista està en llibertat provisional fins que es resolgui l'apel·lació a la condemna de cinc anys de presó que li va imposar el jutge

Efe
2 min

MoscouEl dirigent opositor rus Alexei Navalni, en llibertat des d'aquest divendres després de passar una nit a la presó, ha confirmat que concorrerà a les eleccions a l'alcaldia de Moscou tot i que podria haver de tornar a la presó en cas que es faci ferma la pena de cinc anys que li va imposar el jutge dijous passat.

"Anirem a les eleccions i les guanyarem", ha proclamat Navalni als partidaris que l'esperaven a l'estació de Yaroslávskiy després de quedar en llibertat.

El ciberactivita rus haurà de quedar-se a Moscou mentre es resol l'apel·lació contra la sentència que el va considerar culpable de robatori el 2009 de 10.000 metres cúbics de fusta per valor de poc més de mig milió de dòlars.

Navalni, que havia ingressat dijous en presó preventiva, va ser posat en llibertat per decisió del mateix jutjat i a petició de la fiscalia mentre es resol l'apel·lació, un moviment sense precedents en la justícia russa, segons informa l'agència Efe.

"És una història sense precedents i molt rara. (...) Tots saben que (a Rússia) l'acusació mai recorre l'empresonament preventiu", va apuntar després de conèixer la decisió del tribunal la veterana defensora dels drets humans russa Ludmila Alexéyeva.

Els experts atribueixen la posada en llibertat de Navalni al desig del Kremlin d'atorgar legitimitat als comicis de Moscou.

"Les autoritats van decidir evitar l'escàndol relacionat amb les eleccions. A Moscou viuen molts ciutadans que representen a la classe mitjana i per a ells és important la participació de líders opositors" als comicis, va dir sobre aquest tema el director adjunt del Centre de Tecnologies Polítiques, Alexéi Makarkin.

El mateix alcalde en funcions de la capital russa, Serguei Sobianin, es va pronunciar aquest divendres a favor que l'opositor es presenti a les eleccions municipals.

Navalni ha declarat que el procés judicial contra ell és un encàrrec polític del president rus, Vladimir Putin, per apartar-lo com a possible rival en futurs processos electorals.

En el seu blog, que rep més d'un milió de visites mensuals, Navalni ha denunciat nombrosos casos de corrupció i clientelisme protagonitzats per membres del "partit de lladres i pocavergonyes", com va definir ell mateix a la formació del Kremlin, Rússia Unida, la qual cosa li va valer l'enemistat del poder.

stats