Tot el que necessites saber sobre la cancel·lació de vols a Hong Kong

Per segon dia consecutiu, l'aeròdrom ha hagut de cancel·lar els vols a causa de les protestes

Per segon dia consecutiu, Hong Kong ha hagut de suspendre tots els vols que havien de sortir aquest dimarts del seu aeroport internacional després que milers de manifestants han tornat a ocupar la terminal. Ahir les autoritats ja van anul·lar tots els vols –tant les sortides com les tornades– a partir de les cinc de la tarda, hora local. Malgrat que des de l'aeroport confiaven restablir el servei amb total normalitat aquest dimarts, la mobilització ha tornat a interrompre el servei.

Hong Kong cancel·la tots els vols per les protestes

Els últims dies, doncs, l'aeroport, un dels més transitats del món, s'ha convertit en l'escenari principal de les manifestacions que des de principis de juny es repeteixen en aquesta excolònia britànica. 

De rebot, la situació també ha afectat molts turistes que feien escala a Hong Kong per a un vol internacional. Davant la incertesa del que pugui passar les pròximes hores, aquests són els principals punts que has de saber sobre la situació a l'aeroport de Hong Kong:

És segur viatjar a Hong Kong?

La comissió de turisme de la regió ha reiterat que la ciutat és segura malgrat les protestes i que continua totalment oberta al turisme. La majoria d'atraccions turístiques de la ciutat no han estat afectades per les protestes. 

Malgrat això, diversos països han incrementat les alertes de seguretat i precaució a l'hora de visitar Hong Kong, especialment pels aldarulls i enfrontaments entre la policia i els manifestants que s'han repetit les últimes setmanes. 

Fa cinc dies, per exemple, el departament d'Estat dels Estats Units va emetre un comunicat en què advertia els passatgers que "tinguessin més precaució a Hong Kong a causa dels disturbis civils". 

Per què els manifestants protesten a l'aeroport?

Ho van deixar clar el primer cop que s'hi van reunir. L'objectiu d'ocupar part de l'aeroport era internacionalitzar la seva causa i informar els viatgers del motiu de les seves protestes. Les manifestacions, que van sorgir contra la polèmica llei d'extradició impulsada per l'executiu hongkonguès –ara suspesa, però que denunciaven que permetia que la Xina processés la dissidència– ha derivat en demandes més profundes sobre els mecanismes democràtics de Hong Kong, la manca de llibertats i la influència de Pequín. 

I és que l’aeroport internacional de Hong Kong, amb 220 destinacions internacionals i una mitjana de 1.100 vols diaris, és un punt de connexió crucial per als viatges aeris regionals. L'any passat, per exemple, hi van transitar més de 75 milions de passatgers.

Quines companyies aèries estan afectades?

Més de 120 companyies aèries volen i surten de l'aeroport internacional de Hong Kong, incloent-hi la majoria de les més importants del món, com British Airways, American Airlines, United Airlines, Turkish Airlines, Lufthansa, Singapore Airlines o Cathay Pacific Airways. Moltes d'aquestes empreses ja estan buscant alternatives.

Hi ha alguns exemples recents d'això: British Airways ha fet front a les cancel·lacions oferint als clients afectats l'opció de canviar el vol o rebre un reemborsament complet. Si poden mantenir el vol, però, el mantenen.

Un vol de Qatar Airways de Doha a Hong Kong va ser desviat a Doha dilluns. Qatar fa dos vols al dia entre Doha i Hong Kong. Tots dos van ser cancel·lats. Per la seva banda, l'aerolínia alemanya Lufthansa va cancel·lar dos vols de Hong Kong a Alemanya i dos vols més de Munic i Frankfurt a Hong Kong.

La majoria de vols que surten de Barcelona en direcció a Hong Kong són operats per British Airways. 

Com es pot saber l'estat d'un vol?

La millor manera d'esbrinar si el vol a Hong Kong o des de Hong Kong es cancel·la o es retarda és posar-se en contacte amb la companyia aèria. Algunes companyies aèries, com Air Canada, han establert una política de reemborsament flexible per als clients que vulguin canviar els plans de viatge cap a Hong Kong. D'altres, com British Airways, ofereixen l'opció de tornar a reservar en una altra data o de rebre un reemborsament complet.

Si teniu una assegurança de viatge, és important determinar si inclou retards o interrupcions d'aquesta naturalesa.

Què cal fer en cas d'arribar?

L'efecte dels manifestants és evident a l'aeroport. No només per la cancel·lació dels vols. El transport des de l'aeroport a la ciutat –un trajecte d'uns 30 quilòmetres des del centre– també s'ha vist afectat. Els trens no funcionen amb total normalitat, i tampoc el servei de taxi.

En declaracions a la cadena nord-americana CNN, un passatger explicava que, després de baixar del seu vol procedent de les Filipines, va trigar gairebé una hora a sortir de la zona d'arribades. La parada de taxis de l'aeroport era tancada i va haver de traslladar-se fins a la carretera per trobar un taxi que el portés a Hong Kong.