Internacional 25/01/2016

Les negociacions sobre Síria es postposen davant la falta d'acord sobre els representants de l'oposició

De Mistura anuncia l'endarreriment de les converses, que havien de començar aquest dilluns a Ginebra, fins divendres 29

Cristina Mas
2 min
El diplomàtic italo-suís, Staffan de Mistura, enviat especial de l'ONU per a Síria. DENIS BALIBOUSE / EFE

BarcelonaLa negociació sobre Síria, que ha d'asseure en una mateixa taula els representants del règim de Damasc, els rebels i les potències regionals i internacionals implicades en el conflicte, no arrenca. El 30 de gener s’acaba el termini fixat per l’ONU perquè comencin les trobades, però encara no hi ha acord sobre qui són els interlocutors reconeguts pels dos bàndols. La reunió que havia de celebrar-se aquest dilluns a Ginebra s'ha postposat fins divendres dia 29, i durarà sis mesos. Segons ha informat l'enviat especial de l'ONU, Staffan de Mistura –el tercer que representa la comunitat internacional des que va esclatar la violència– ha dit que encara hi ha disputes sobre la llista de participants. Els Estats Units i Rússia han reclamat que es fixi una nova data al més aviat possible. La guerra de Síria està a punt d’entrar en el sisè any, amb almenys 330.000 morts, 65.000 desapareguts i la meitat de la població fora de casa seva –la pitjor crisi de refugiats des de la II Guerra Mundial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El principal avenç de la trobada a la capital austríaca, després dels dos intents fallits de Ginebra I i II, va ser la participació dels dos grans actors regionals que lliuren a Síria una guerra per interposició: l’Iran, principal aliat del règim d’Al-Assad, i l’Aràbia Saudita, que ha donat suport armat a les faccions opositores més afins al wahhabisme, l’escola més reaccionària de l’islam, patrocinada per Riad. La part negativa és que en les converses no hi participaven els sirians: ni el règim ni els opositors.

Les últimes tensions entre l’Iran i la casa dels Saüd, arran de l’execució d’un preeminent clergue xiïta a càrrec dels saudites, compliquen ara més les coses. Però el gran repte és que seguin a la mateixa taula els actors sirians, i això és precisament el que balla. No hi ha acord en qui ha de representar l’oposició, formada per una miríada de grups amb orientacions i projectes de futur per a Síria molt diferents i que tampoc entre ells es reconeixen com a interlocutors legítims. Recentment, una sèrie de grups rebels es van reunir a l’Aràbia Saudita i van acordar una plataforma unitària, però Rússia i l’Iran, aliats del règim sirià, proposen altres grups que els primers consideren afins a Damasc.

stats