MÓN
Internacional 30/09/2013

Netanyahu demana a Obama que mantingui les sancions contran l'Iran

Reacciona així a la conversa històrica que van mantenir divendres els presidents iranià i nord-americà sobre el programa nuclear de Teheran

Efe
2 min

JerusalemEl cap de l'executiu israelià s'ha entrevistat aquest dilluns a Washington amb el president nord-americà, Barack Obama, abans de desplaçar-se a Nova York per prendre part dimarts en el període de sessions de l'Assemblea General com un dels últims oradors.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha demanat als Estats Units que mantengui "la pressió" de les sancions contra l'Iran sobre el seu programa nuclear, precisament per donar suport a la via diplomàtica.

El mandatari nord-americà ha rebut a la Casa Blanca a Netanyahu per tractar, entre altres assumptes, la recent represa de diàlegs de pau entre israelians i palestins, així com l'apropament entre els Estats Units i l'Iran sobre la qüestió del programa nuclear iranià.

Netanyahu ha viatjat a Washington "desconcertat" per aquest apropament i el seu objectiu era exposar a Obama la seva desconfiança sobre les intencions del nou líder iranià, Hassan Rouhani, tal i com va dir el passat dissabte abans de marxar.

Perquè la diplomàcia funcioni amb l'Iran, les "pressions" en forma de sancions "han de continuar", ha dit el primer ministre israelià després de la seva reunió amb Obama.

"Les paraules conciliadores de l'Iran han d'estar seguides d'accions reals", ha agregat Netanyahu, per qui l'Iran segueix compromès amb la "destrucció" d'Israel.

Per la seva banda, Obama ha afirmat que els Estats Units requerirà "els més alts estàndards de verificació" en el compliment de les obligacions per part de Teheran.

"Diré la veritat [que s'amaga] davant les dolces converses i l'ímpetu dels somriures. Un ha de mostrar fets i exposar la veritat. Donar a conèixer la veritat és vital per a la seguretat de l'Estat d'Israel", va dir Netanyahu abans de partir a última d'aquest dissabte cap als EUA, segons un comunicat divulgat per la seva oficina.

Conversa històrica

Obama i el president de l'Iran, Hassan Rouhani, van mantenir divendres una conversa històrica, la primera entre els màxims líders dels dos països des del 1979, sobre el programa nuclear de Teheran, que encoratja les expectatives d'un possible acord global respecte a això.

Israel considera aquest programa una amenaça existencial i no confia que tingui fins exclusivament pacífics, com sostenen els líders iranians, motiu pel qual nombrosos dirigents israelians han defensat l'ús de la força per impedir-ho.

stats