Publicitat
Publicitat

Daniel Ortega és reelegit president de Nicaragua en una jornada marcada per denúncies

Canvis en la Constitució del país han permès al líder sandinista presentar-se una altra vegada a les eleccions per ocupar aquest càrrec

El president de Nicaragua, Daniel Ortega, ha estat reelegit amb un ampli avantatge sobre el seu principal oponent, l'empresari de ràdio Fabio Gadea, en una jornada marcada per les denúncies d'irregularitats i les traves als observadors internacionals.

El líder sandinista és el virtual guanyador de les eleccions presidencials celebrades en aquest país, que avantatja per 40,91 punts a Gadea, de l'aliança Partit Liberal Independent (PLI), segons els primers resultats oficials avançats sobre l'escrutini provisional.

D'acord amb la informació oficial del Consell Suprem Electoral (CSE), un cop escrutat el 6,76% de les 12.960 juntes receptores de vots, Ortega ha obtingut 114.268 vots, equivalents al 66,43% del total, mentre que Gadea, la seva principal oponent, suma 43.894 vots, és a dir, el 25,52%.

La tendència a favor d'Ortega, que divendres que ve compleix 66 anys, per aquesta amplíssima diferència de punts, fa irreversible el resultat de la votació, segons els analistes locals.

La candidatura del sandinista Ortega, que apareixia com a favorit per guanyar en totes les enquestes, ha estat qualificada per diferents sectors com "il·legítima, il·legal i inconstitucional", per les seves maniobres legals per saltar-se la prohibició constitucional que li impedia aspirar a la reelecció.

L'oposició a Ortega es va presentar fracturada a aquests comicis, però va coincidir a qüestionar unànimement la candidatura del mandatari.

Canvis en la Constitució
La Constitució de Nicaragua prohibeix la reelecció immediata del president, però els magistrats oficialistes de la Cort Suprema de Justícia van declarar inaplicable aquest article. Això ha permès a Ortega per presentar-se altra vegada com candidat.

En tercer lloc en l'escrutini se situa el exgovernant Arnoldo Alemany (1997-2002), amb el 7,10%, de l'aliança Partit Liberal Constitucionalista (PLC), segons l'informe preliminar llegit pel titular del CSE, Roberto Rivas.

Després Alemany i en quart lloc se situa l'exdirigent de la "Contra" antisandinista i actual diputat Enric Quiñónez, de l'Aliança Liberal Nicaragüenca (ALN) (0,2%), i en cinquena posició hi ha l'acadèmic Roger Guevara, de l'Aliança per la República (Apre), amb un 0,07% dels vots.

Abans de la lectura d'aquests primers resultats parcials, milers de simpatitzants del president Ortega ja van sortir als carrers i places de Managua per celebrar anticipadament la seva victòria.

Els nicaragüencs han votat aquest diumenge per elegir el nou president del país, el vicepresident, 90 diputats de l'Assemblea Nacional i 20 representants davant el Parlament Centreamericà (Parlacen).

Denúncies d'irregularitats
La jornada ha estat caracteritzada per la "normalitat", segons el Govern. Malgrat aquesta valoració oficial, hi ha hagut denúncies d'irregularitats i de "traves" als observadors internacionals per complir la seva tasca, així com protestes i piquets de violència.

El cap de la missió d'observació de l'Organització d'Estats Americans (OEA) a Nicaragua, l'excanceller argentí Dante Caputo, ha denunciat que els van impedir accedir al 20% de les meses electorals que tenien previst vigilar en l'obertura del procés. "Aquest és un cas que no ens havia passat fins ara i que ho considerem preocupant", ha advertit.

No obstant això, abans que es llegissin els primers resultats, la missió de l'OEA, en un comunicat, ha dit que no va constatar "anomalies rellevants" en el tancament de les taules de votació i ha aclarit que "la presència" dels seus delegats en els col·legis electorals "es va normalitzar en el transcurs del dia".

Per la seva banda, el cap de la missió d'observadors de la UE, l'eurodiputat socialista espanyol Luis Yáñez, va denunciar que 20 dels seus 90 observadors van tenir "dificultats" per accedir a les meses electorals i va qualificar d'"inexplicables" les "traves, l'opacitat i tantes manyes "que va presentar la jornada".

Més continguts de