PRÒXIM ORIENT
Internacional 18/10/2011

Els 5 noms clau de la llista de presoners palestins alliberats

La meitat dels que han sortit de la presó aquest dimarts a canvi del soldat Shalit no podrà tornar a casa

Ara
2 min
Un autocar per transportar els primers presos alliberats de la presó d'Ofer / GETTY

BarcelonaIsrael s'ha compromès a alliberar 1.027 presoners palestins a canvi del soldat Gilad Shalit. Avui ha començat la primera fase, amb 447 presoners alliberats: 203 seran deportats a Gaza o a països tercers, com Turquia i Síria. La resta podrà tornar a casa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La llista de presos alliberats no inclou els noms de més relleu polític, com Ahmad Sadaat, líder del Front Popular per a l'Alliberament de Palestina i que va ser capturat d'una presó sota control internacional a Jericó, i el dirigent més popular de Fatah, Marwan Bargouthi. Entre els alliberats, n'hi ha que tenen delictes de sang, i altres que van ser empresonats sense cap càrrec, en l'anomenada detenció administrativa.

Els presoners més destacats per als quals Hamàs ha negociat l'alliberament són:

  • Sami Younis, de gairebé 80 anys, és considerat el pres palestí més vell empresonat a Israel. S'ha passat un terç de la seva vida entre reixes. Se l'acusa d'haver matat un soldat el 1980. Havia denunciat maltractaments a les presons.
  • Nael Barghouti, de 54 anys: és el palestí que més temps s'ha passat en una presó israeliana, 33 anys, gairebé tota la seva vida adulta. Va ser detingut el 1978 per participar en una operació on va morir un soldat israelià.
  • Ahlam Tamini, de 30 anys: periodista i militant de Hamàs, acusada d'ajudar terroristes suïcides a dur a terme els atacs, presa des de 2001. Segons l'agència Reuters serà traslladada a Jordània.
  • Yehya al-Sinwar, de 49 anys: se'l considera el més destacat de tots els presos que seran alliberats. Ha estat detingut en diverses ocasions des de 1982, l'última per reclutar milicians al sud de la franja de Gaza. Havia reclamat una intervenció internacional per exigir millores a les condicions de vida dels presos palestins i va ser castigat a llargs períodes de confinament.
  • Mohammed al-Sharath, de 54 anys: se l'acusa de dirigir una unitat d'elit de Hamàs, que va participar en el segrest i assassinat de dos soldats israelians el 1989. Tenia tres penes de cadena perpètua.
stats