Guerra bruta
Internacional 11/11/2011

Un soldat nord-americà, condemnat per matar afganesos per esport

Un tribunal militar el sentencia a cadena perpètua per l'assassinat de tres civils innocents. Els soldats conservaven dits mutilats de les víctimes com a trofeu de guerra i es van fer fotografies amb els cadàvers

Reuters
2 min
A la recerca d'una estabilitat impossible L'operació dels Estats Units es va centrar a estabilitzar el país després de la primera etapa d'invasió del 2003. Una missió polèmica que va portar centenar de milers de persones a manifestar-se arreu d'Occident i que s'ha allargat un total de vuit anys. Les tropes nord-americanes es retiraran el desembre, però a l'Iraq encara hi ha molts reptes per complir.

WashingtonUn tribunal militar ha condemnat el soldat nord-americà Calvin Gibbs per haver assassinat tres civils desarmats, com a cap grup que es dedicava a matar innocents per esport a l'Afganistan. El sergent, de 26 anys, ha admès que conservava dits mutilats de les seves víctimes com a trofeu de guerra, però assegura que només responia a foc enemic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Gibbs ha estat condemnat a cadena perpètua, però podrà demanar la llibertat condicional després d'haver passat vuit anys i mig a la presó. La condemna assenyala les atrocitats més greus comeses per militars nord-americans en una dècada de guerra a l'Afganistan.

Oficials del Pentàgon han reconegut que la mala conducta dels implicats en el cas, que es va descobrir arran d'una investigació sobre consum de drogues a la brigada d'infanteria de Gibbs, malmet la imatge dels Estats Units a tot el planeta.

Les fotografies presentades com a prova en el judici mostraven Gibbs i altres soldats posant de forma irrespectuosa al costat dels cossos ensangonats dels afganesos, comparables a les polèmiques imatges d'abusos de presoners a Abu Ghraib, a l'Iraq, el 2004.

Mentre l'advocat defensor argumentava que Gibbs "és una altra persona des que va ser posat en presó preventiva", el fiscal militar recordava que s'havia referit en diverses ocasions als afganesos dient que "són tots uns salvatges, només cal veure com viuen".

Escamot de la mort

Els fiscals argumenten que Gibbs actuava com a instigador dels assassinats per membres del que ell mateix anomenava un "escamot de la mort". També se l'ha condemnant per pegar un soldat que va informar els seus superiors sobre el consum d'haixix i per violar el codi militar amb els macabres trofeus de guerra. Gibbs va insistir en el judici que dues de les morts van ser en defensa pròpia i va negar cap implicació en la tercera. Va comparar l'amputació dels dits de les víctimes al gest dels caçadors de tallar les banyes dels cérvols.

En el judici ha estat clau el testimoni d'un caporal, considerat la mà dreta de Gibbs, que ja havia estat condemnat pels mateixos assassinats i que hauria aconseguit rebaixar la pena arribant a un acord amb la fiscalia per cooperar contra els seus superiors.

stats