Les nord-americanes no tenen baixa de maternitat remunerada

La primera economia mundial no garanteix a les seves treballadores una baixa maternal remunerada

La primera economia mundial no garanteix a les seves treballadores una baixa maternal remunerada, tot i que és un dret reconegut per l’Organització Mundial del Treball (OMT) des de l’any 2000 i que existeix en 178 països del món, és a dir, gairebé tots. De fet, els EUA són l’únic país industrialitzat que no ofereix una baixa maternal a les treballadores.

Als Estats Units les mares que tenen més sort són les que poden gaudir de 12 setmanes de baixa maternal sense cobrar. És el que estableix una llei federal nord-americana, però no per a totes les dones sinó per a les que compleixin certs requisits: han de treballar en empreses de més de 50 treballadors i hi han d’haver treballat almenys un any abans de demanar-la. Això en deixa fora, sense dret a cap baixa maternal, un 40% de les treballadores dels Estats Units. De fet, un 25% de les dones tornen a la feina abans que hagin passat dues setmanes des que han donat a llum.

Amb tot, alguns estats com Califòrnia, Nova Jersey, Nova York i Rhode Island tenen lleis pròpies que ofereixen una baixa maternal parcialment remunerada.

L’aversió dels nord-americans a donar poder al govern deixa també aquesta qüestió en mans de les empreses, igual que passa amb la cobertura sanitària. Així, la negociació concreta del contracte és el que determina si hi ha dret o no a algun tipus de baixa maternal. Les més afortunades de totes són, doncs, el 12% de dones nord-americanes que, en virtut d’aquests acords concrets o de les polítiques més favorables a la conciliació de les seves empreses, tenen algun tipus de baixa maternal remunerada.

Amb tot, això podria arribar a canviar. El Partit Demòcrata ha portat al Congrés una proposta de reforma legislativa que instauraria una baixa maternal de 12 setmanes amb el 66% del sou. Les condicions per accedir a aquest dret no serien tan restrictives com ara, sinó que s’aplicarien a totes les treballadores que treballin a temps complet, amb la possibilitat d’incloure-hi també les que tenen jornada parcial, contractes temporals o són autònomes.

No és el primer cop que hi ha una proposta al Congrés per instaurar alguna mena de baixa maternal pagada, però aquest cop la diferència és que els republicans estan una mica més disposats a negociar-ho. La filla de Donald Trump, Ivanka Trump, els pressiona des de l’inici de legislatura per aconseguir algun canvi en aquesta matèria.

Més continguts de