Internacional 23/03/2016

Amb les nostres armes. L'anàlisi transcrita d'Antoni Bassas

2 min

Fa 24 hores que vivim submergits en els atemptats de Brussel·les, que han deixat 31 morts, 14 a l’aeroport i 17 al metro, i 250 ferits, 100 a l’aeroport i 150 al metro. Al metro van fer més mal.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des d’aquest matí que se sap que els autors dels assassinats, suïcides, eren germans, estaven fitxats per la policia per delictes comuns i estaven connectats amb els terroristes de París.

Fa 24 hores que vivim sota un barreja de notícies, d’imatges en bucle, de ràbia i de por. Són hores per mantenir l’ànim serè, per no fer-nos més mal del que ja ens han fet els terroristes. Per exemple, caure en el fals confort de les solucions fàcils. Donald Trump: “Tanquem les fronteres”. Que serà el següent? Tancar-se a casa? Diu Trump: “Som febles i tontos”. Que parli per ell. No és fàcil el que estem fent, combatre el terror i mantenir les llibertats.

Cal mantenir l’ànim serè davant afirmacions contundents com les del primer ministre francès, Manuel Valls, que no para de repetir que estem en guerra. Certament, el terrorisme ens deixa imatges de guerra: edificis esventrats i gent fugint, túnels foscos per on escapen supervivents, sang i estupor de ferits… Però 'guerra' és un concepte sense retorn, significa posar les nostres vides en mans de la força de les armes. I aquesta no pot ser l’única solució.

A qui només repeteix “això és la guerra” se li pot contestar “i això és Europa”, que, al costat de la seva història brutal, també ha escrit pàgines de drets, de llibertats, de llums i de progrés moral i material.

La paraula ‘guerra’ impedeix pensar amb claredat. És una drecera que ja hem vist que només porta més morts. Una cosa és que reconeguem que tenim un enemic i una altra és que el convertim en el centre de la nostra vida i el vulguem derrotar amb les seves pròpies armes. On són les nostres?

Avui, crec que ens hem de dir, especialment als més joves, que els drets i llibertats que tenim no ens han estat regalats, que ens han costat molt aconseguir-los, que conservar-los és un objectiu pel qual val la pena lluitar, que el món és complex, que les solucions no seran ràpides i que només aquelles que estiguin basades en valors perdurables i universals com la llibertat i la fraternitat seran perdurables. Que per més insolidària que ha hagi estat la cara de l’Europa política darrerament, Europa ha estat un somni, el nostre somni, i no hi podem renunciar.

Contra el terror, la policia, la col·laboració ciutadana i la llei de la democràcia. Contra la guerra, la claredat que ve de saber què som i què representem.

stats