MÓN

Les 10 grans notícies internacionals segons la revista 'Time'

La revista 'Time' dels EUA, com cada any, fa desenes de llistes dels 'top 10' de l'any. Destaquem, però, les 10 notícies internacionals més importants que marcaran l'any vinent

Les 10 grans notícies internacionals segons la revista Time:


1. El terratrèmol d'Haití: El 12 de gener un terratrèmol va sacsejar l'illa d'Haití i la seva capital, Port-au-Prince. Potser no era dels de magnitud més alta que recordem, però va ser dels més catastròfics perquè va afectar la població més pobra del continent.


2. Wikileaks: Una organització va publicar documents secrets del govern dels EUA. Primer al juny, 77.000 documents militars sobre la guerra de l'Afganistan, i després a l'octubre, 400.000 textos sobre l'Iraq, que van destapar abusos de poder i tortures sobre els presoners. Finalment, al novembre, Wikileaks va filtrar fins a 200.000 cables diplomàtics dels EUA.


3. Els miners xilens: El 5 d'agost, 33 miners de l'explotació de coure de San José, al desert d'Atacama, es van quedar atrapats a 700 metres sota terra. Van sobreviure-hi 69 dies, fins que les autoritats i els tècnics, que no les tenien totes, els van treure sans i estalvis.


4. Les inundacions al Pakistan: Colpits per la insurrecció violenta i per un govern dèbil i enmig d'una crisi econòmica considerable, el Pakistan encara ha hagut de suportar un altre desastre. Les pluges del monsó al juny van desbordar el riu Indus fins al punt que una cinquena part del país estava coberta d'aigua. 20 milions de pakistanesos es van desplaçar i almenys 2.000 persones van morir.


5. Un any mogut de Corea del Nord: Al març, un vaixell sud-coreà s'endinsa en aigües disputades, s'enfonsa i hi moren els 46 mariners. Una investigació militar de Corea del Sud va concloure que havia estat abatut per Corea del Nord. El 23 de novembre, una picabaralla que no se sap encara qui va començar, deixa dos mort a l'illa sud-coreana de Yeonpyeong. La tensió continua en un any en què Corea del Nord prepara la seva transició política.


6. El Mundial de futbol de Sud-àfrica: Es va preparar molts mesos abans, els mitjans internacionals es preguntaven si Sud-àfrica se'n sortiria. Al final, va ser un èxit.


7. Iemen, nou front de guerra: El dia de Nadal de 2009, un avió va aterrar a Detroit amb un terrorista a bord que no va aconseguir fer detonar la bomba que portava sota la roba. El món es va recordar aleshores del Iemen, el país més pobre del Pròxim Orient.


8. Mesures d'austeritat a tota Europa: Per Europa ha estat un any amb gust de gran recessió i la Unió Europea ha obligat els seus països a aplicar dures mesures d'austeritat econòmica que la població ha respost amb grans manifestacions i enfrontaments històrics amb la policia.


9. La guerra contra els narcos a Mèxic: La lluita de Mèxic contra els traficants de drogues ha pujat de to el 2010. Les ciutats frontereres amb els EUA han vist incrementar la violència, sobretot contra les dones, i la influència política i judicial dels quarters.


10. El moviment dels camises roges de Tailàndia: Tant a l'abril com al maig centenars de manifestants antigovern van ocupar el districte financer de Bangkok, la capital de Tailàndia. El enfrontaments amb l'exèrcit van ser importants.


Etiquetes

Més continguts de