Internacional 06/04/2018

Almenys un mort i 40 ferits palestins pels trets de soldats israelians, a la segona Marxa perl Retorn

L'ONU reclama al govern de Tel Aviv "màxima moderació" per evitar més assassinats

Ara
3 min
Dos joves traslladen un company ferit en la repressió de l'exèrcit israelià, a Gaza.

BarcelonaMàxima alerta a Gaza i Israel en la segona Gran Marxa del Retorn convocada pels palestins i que ha provocat, en un balanç provisional, la mort d'un noi de 29 anys i ferides a 40 palestins més per bala, dels quals cinc estan en situació crítica amb lesions al cap i al tors, segons informa Reuters. En la primera jornada, la setmana passada, van morir assassinades per trets dels militars hebreus 20 persones, després que avui hagi mort un dels ferits.

L'exèrcit ha començat llançant gasos lacrimògens contra els joves palestins que, alhora, tiraven pedres, però la repressió ha anat en augment fins al punt que han començat a disparar contra els manifestants. Fonts mèdiques han explicat que els ferits menys lleus estan sent atesos al mateix lloc dels fets i la resta són traslladats a hospitals.

Es tracta de la segona jornada de protesta convocada per reclamar el dret al retorn dels refugiats com a part d'una campanya que va començar fa una setmana i està previst que es mantingui activa fins al 15 de maig. Centenars de joves han arribat al lloc de la concentració poc abans de la pregària del migdia i els militars israelians ja han començat a tirar gas lacrimogen.

Contra la catàstrofe de l'estat israelià

La marxa es fa per commemorar la Nakba ('catàstrofe', en àrab), que per als palestins va suposar la creació de l'Estat d'Israel el 1948, i esperen concloure les mobilitzacions amb una gran marxa cap a la línia divisòria entre la franja i Israel.

En les últimes jornades a Gaza s'han recopilat i distribuït neumàtics entre els cinc campaments de protesta permanent al nord, sud i est de la franja, per cremar-los avui i dificultar la visió de tir de les forces israelianes durant el que han anomenat Dia del Neumàtic.

El diari 'Haaretz' afirma que l'exèrcit israelià espera fins a 50.000 persones congregades, en comparació amb les 35.000 de la setmana passada. Les forces israelianes també van informar que "es preparen amb antelació per a una varietat d'escenaris".

Les tropes "estan preparades per impedir qualsevol intent de violar la sobirania israeliana o malmetre la reixa fronterera", alerta un comunicat que se suma a les advertències fetes pel ministeri de Defensa sobre la seva resposta a les protestes convocades per totes les faccions, amb el moviment islamista Hamàs, que governa 'de facto' a Gaza, al capdavant. Els soldats no permetran que ningú s'acosti a menys de 300 metres de la frontera.

Una dona palestina es protegeix del fum del gas lacrimogen dels militars israelians.

Per la seva banda, el comandant general Yoav Mordejai, responsable de l'organisme militar que controla els territoris, COGAT, va acusar ahir a la nit Hamàs de fer servir "amenaces, detencions, confiscacions i fins i tot enviar conductors en nom de l'organització terrorista per obligar les companyies d'autobusos a portar esvalotadors als disturbis violents a la tanca de seguretat amb Israel".

El representant de les Nacions Unides per al Procés de Pau del Pròxim Orient, Nickolay Mladenov, ha instat l'exèrcit israelià a exercir "màxima moderació" i als palestins a "evitar la fricció" en les protestes, mentre que l'ONG local Betselem ha recordat als soldats que disparar contra els manifestants desarmats és "il·legal", tal com va passar a la marxa de la setmana passada, en què les imatges demostren com els soldats van atacar per l'esquena manifestants que s'allunyaven del lloc dels fets.

stats