Volcà islandès
Internacional 23/05/2011

El núvol de cendra del volcà d'Islàndia arribarà al Regne Unit a primera hora de dimarts

El núvol podria afectar el nord d'Europa en les properes 48 hores i Eurocontrol manté l'alerta per al nord d'Espanya dijous i divendres. Les condicions meteorològiques, però, són més incertes que l'any passat i els experts dubten que es repeteixi el caos aeri

Acn
2 min
Núvol de cendra del Grimsvotn, al sud-est d'Islàndia

LondresEl núvol de cendra provocat per l'erupció del volcà islandès Grimsvotn arribarà al Regne Unit durant les primeres hores d'aquest dimarts, segons ha alertat la Met Office, l'agència de meteorologia britànica. Es preveu que la cendra arribi principalment a Escòcia i Irlanda del Nord, tot i que no es descarta que afecti altres parts de l'Estat cap a finals de setmana. "Si es mou com ho està fent ara, i l'erupció continua igual, el Regne Unit estarà en risc a finals de setmana, i després França i Espanya també ho podrien estar", ha assegurat la portaveu de la Met Office, Helen Chivers. Amb tot, els experts asseguren que és poc probable que l'erupció provoqui un caos aeri com el de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'agència meteorològica britànica ha indicat que, tot i que seria possible que el núvol de cendra se situés arreu del Regne Unit cap a finals de setmana, les condicions del temps són molt més incertes que durant l'erupció de l'any passat. Chivers no ha volgut precisar "com ni quan" el núvol podria afectar localitzacions d'Anglaterra.

Amb tot, Eurocontrol ha emès un comunicat en què assegura que de moment el núvol "no té impacte en els vols europeus ni intercontinentals i s'espera que la situació continuï de la mateixa manera durant les properes 24 hores". Aquesta mateixa agència, que coordina el control del trànsit aeri a tot Europa, diu que "podria afectar parts del nord d'Europa en les properes 48 hores", i manté l'alerta per a Escòcia demà, i per a l'oest de França i el nord d'Espanya dijous i divendres

Segons els experts, el caos aeri provocat per l'erupció de l'Eyjafjallajökull ara fa un any es va produir per la coincidència de diversos factors molt inusuals. A més, asseguren que el núvol provocat pel volcà ara en erupció, el Grimsvotn, és potencialment menys perjudicial perquè les partícules de cendra són més grans i cauen al terra molt més ràpid.

La situació a Islàndia

Mentrestant, les autoritats islandeses han assegurat que esperen poder reobrir el principal aeroport del país aquest mateix dilluns, segons informa Reuters. "No estem segurs de l'hora, però com a mínim ho veiem possible", ha assegurat el portaveu de l'autoritat aeroportuària, Hjordis Gudmundsdottir.

Des de les 8 hores d'aquest matí, a més, s'ha tancat l'espai aeri d'una franja de l'est de Groenlàndia, que pertany a Dinamarca.

stats