Internacional 20/01/2013

Obama inicia el segon mandat

El president dels Estats Units pren possessió del càrrec en una breu cerimònia celebrada a la Casa Blanca. Aquest dilluns farà el jurament en una cerimònia pública

Agències
2 min
Barack Obama jura el càrrec per segona vegada com a president dels Estats Units en presència de la seva dona, que sosté una Bíblia de la seva àvia / EFE/EPA/Doug Mills

WashintonEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha pres possessió del càrrec aquest diumenge per a un segon mandat, que conclourà al gener del 2017, en una breu cerimònia al saló blau de la Casa Blanca acompanyat de la seva dona, Michelle, i les seves dues filles. Obama ha jurat el càrrec davant el magistrat John Roberts, president del Tribunal Suprem, fent servir una Bíblia propietat de la família de la seva dona. La breu cerimònia, televisada, precedeix el jurament públic d'investidura que tindrà lloc aquest dilluns en un acte públic, on s'espera que hi assisteixin unes 800.000 persones.

Després del jurament formal, que ha durat tot just un minut, el president ha fet un petó a la seva dona i les seves filles, i li ha dit somrient a Sasha, la petita: "Ho he aconseguit". La Bíblia feta servir per jurar el càrrec procedeix de Chicago i va ser un regal del pare de Michelle, Fraser Robinson III, a la seva mare, LaVaughn Delores Robinson, el 1958, segons ha informat el comitè per a la investidura presidencial (PIC, en les sigles en anglès). LaVaughn Delores Robinson, la difunta àvia de Michelle, va ser la primera persona afroamericana a dirigir la llibreria de l'Institut Moody Bible de Chicago, ciutat on va néixer el 1915.

Ofrena floral i missa

Abans de jurar el càrrec, Obama va dipositar una ofrena a la tomba al soldat desconegut del cementiri militar d'Arlington. Obama va acudir al cementiri amb el vicepresident, Joe Biden, que repeteix en el càrrec i que també ha jurat el càrrec aquest diumenge, en una cerimònia davant la seva família i una vintena de convidats a l'Observatori Naval, al nord-oest de Washington. Al cementiri, Obama i Biden van dipositar una corona floral davant la tomba que homenatja els soldats morts no identificats, acompanyats pel comandant del districte militar de Washington, el general de divisió Michael Linnington.

Després de l'ofrena, Obama es va desplaçar a l'església Metropolitan African, ubicada al centre de Washington, una de les més antigues de la ciutat. Acompanyat de la seva dona, Michelle, i les seves dues filles, Malia i Sasha, el president va assistir a l'església a un servei religiós en memòria del líder negre dels drets civils Martin Luther King.

Cerimònia pública

D'acord amb la Constitució, el segon mandat d'Obama comença automàticament el 20 de gener, però les celebracions i la cerimònia pública de jurament davant del Capitoli s'han traslladat a aquest dilluns.

A la cerimònia pública davant del Capitoli, Obama jurarà el càrrec amb dos exemplars de la Bíblia, un usat fa 150 anys per Abraham Lincoln i un altre que va ser propietat de l'activista afroamericà Martin Luther King Jr. S'espera que hi assisteixin unes 800.000 persones, un rècord per a una segona investidura, però lluny dels gairebé dos milions que el 20 de gener del 2009 es van congregar a Washington per ser testimonis del jurament històric d'Obama com a primer president negre del país.

stats