Banya d'Àfrica
Internacional 19/10/2011

Les tropes kenianes s'apropen a la ciutat on creuen que els islamistes tenen segrestades les cooperants

Nairobi assegura que ha destruït una base d'Al-Shabaab i ha matat 75 milicians. La manca d'experiència militar i la temporada de pluges dificulten l'operació

Reuters
1 min
Soldat kenià a l'aeroport de Garissa, a la frontera entre Kènia i Somàlia / REUTERS

NairobiTropes kenianes i les forces progovernamentals de Somàlia asseguren que han capturat una base d'Al-Shabaab, el grup islamista rebel del país, i que matat 75 milicians. L'ofensiva conjunta, que va començar diumenge, és la reacció a una sèrie de segrestos d'occidentals al costat kenià de la frontera, entre els quals hi ha el de les dues cooperants de Metges Sense Fronteres, Mone Serra i Blanca Thiebaut. Les dues joves van ser capturades quan treballaven al camp de refugiats de Daadab, el més gran del món, que acull exiliats somalis en plena crisi alimentària, i segons les autoritats kenianes van ser conduïdes a Somàlia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Les nostres forces es concentraran a la regió d'Afmadou", ha explicat el portaveu de l'exèrcit kenià, el major Emmanuel Chirchir. "No ens rendirem, no ens deixarem intimidar pels Shabaab". Nairobi vol posar fi als segrestos, que han afectat greument el seu sector turístic.

Afmadou està just al nord de Kismayo, una ciutat portuària on les autoritats kenianes creuen que els segrestadors s'han endut els estrangers, fugint de l'ofensiva conjunta en direcció cap al nord de Somàlia. El ministre de defensa de Kènia, Iusuf Hagi, i el titular d'exteriors, Moses Wetangula, van visitar dimarts Mogadiscio, la capital somali, per acordar una estratègia comuna amb el país veí. Durant la visita es va produir un atemptat amb cinc morts a la ciutat.

La manca d'experiència de Kènia en operacions militars davant una guerrilla fortament implantada i el fet que la regió es troba en la temporada més forta de pluges fan dubtar els analistes sobre l'èxit de l'operació.

stats