Internacional 10/02/2020

L'OMS diu que els casos de coronavirus detectats fora de la Xina poden ser "la punta de l'iceberg"

Els xinesos tornen progressivament a la feina, després de la jornada amb més morts

Ara
3 min
Un carrer gairebé buit en un districte comercial ple de gent i activitat, a  Pequín, Xina.

BarcelonaL'Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que els casos de contagi de coronavirus fora de la Xina que s'han diagnosticat fins ara poden ser la "punta de l'iceberg". A la Xina es van registrar ahir 97 morts, la xifra més alta des de l'inici del brot. S'ha superat ja el nombre de morts pel coronavirus de la SARS del 2002-2003 a tot el món. Ara bé, els contagis s'estan estabilitzant en uns tres mil diaris i, segons les autoritats xineses, més de tres mil persones ja s'han recuperat de la malaltia. Fins ara s'han comptabilitzat 350 casos fora de la Xina i només dues morts, a Hong Kong i a les Filipines. Les autoritats sanitàries del Regne Unit han declarat el brot "un perill imminent per a la salut pública", després que s'hagin confirmat 4 nous casos, que eleven a 8 els que s'han diagnosticat al país.

Un equip d'experts de l'OMS és a Pequín per ajudar a coordinar la resposta a la crisi després de la mort, diumenge, de 97 persones pel virus, la xifra més elevada des de l'inici del brot. Ja hi ha 908 morts i uns 40.000 infectats, la immensa majoria a la província xinesa de Hubei, on hi ha la ciutat de Wuhan, suposat origen del brot, a principis de desembre.

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ho ha advertit a Twitter: "La detecció d'un petit nombre de casos [de pacients que no han visitat la Xina] pot indicar una transmissió més generalitzada en altres països; en resum, potser només veiem ara la punta de l'iceberg".

A la Xina la gent torna a poc a poc a la feina aquest dilluns, un cop passada l'ampliació de les vacances de l'Any Nou que Pequín va decretar per mirar de controlar l'epidèmia. Després que s'hagin relaxat les restriccions als moviments de persones, fàbriques i oficines reprenen l'activitat amb comptagotes. A Pequín es veu més activitat al carrer, però moltes empreses han dit als seus empleats que treballin des de casa. Les vacances de l'Any Nou xinès s'acaben a finals de gener, però el govern va decretar una ampliació de deu dies per facilitar la contenció del virus. L'epidèmia ha paralitzat el país, amb mesures draconianes de confinament dictades per les autoritats, que han estat criticades per haver silenciat a l'inici que s'havia detectat un nou virus. Arreu del país s'ha interromput el transport i els vols, i s'han tancat fàbriques i escoles, mentre s'escampava el pànic.

A la ciutat de Guangzhou, al sud del país, s'ha tornat a posar en marxa el transport públic, mentre que la província de Hubei continua segellada. En altres províncies les escoles no tornaran a funcionar fins a finals de febrer. Molts han expressat el temor a les xarxes socials, mentre que s'insta treballadors i clients a rentar-se freqüentment les mans i en molts establiments hi ha controls de temperatura. També es respira un cert alleujament per poder recuperar la normalitat després de setmanes de quarantena.

Volkswagen ha explicat que algunes de les seves fàbriques han tornat a funcionar, mentre que unes altres han endarrerit la recuperació de la producció una setmana més. Toyota no reobrirà fins al 16 de febrer.

Més contagis al creuer en quarantena

Al Diamond Princess, un creuer de luxe amb 3.600 persones que està en quarantena al Japó després que passatgers d'un torn anterior donessin positiu a les anàlisis, s'hi han declarat 60 casos nous, que eleven el total d'infectats a bord fins a 130. En un altre creuer que estava confinat a Hong Kong, s'ha permès desembarcar tothom perquè no s'hi ha confirmat cap cas.

stats