MEDITERRANI
Internacional 17/07/2018

Open Arms acusa Líbia de deixar morir una dona i un nen

Una patrullera líbia abandona tres persones a alta mar i Salvini es nega a obrir ports

Sònia Sánchez
2 min
La supervivent de la pastera on van morir una dona i un nen, rescatada per Open Arms.

BarcelonaEls ulls oberts del terror, amb la mirada de qui ha vist la mort de prop. Així es van trobar ahir els tripulants del vaixell de rescat 'Open Arms' una sola dona viva, en estat de xoc, entre les restes d’una pastera al mig del Mediterrani. Amb ella, els cadàvers d’una altra dona i d’un infant.

Segons l’ONG Proactiva Open Arms, eren les últimes víctimes “de la política de Matteo Salvini”, el vicepresident italià que ha tancat tots els ports als immigrants i ha transferit les tasques de rescat a alta mar a la guàrdia costanera líbia. El fundador de l’ONG Proactiva Open Arms, Oscar Camps, que és a bord del vaixell i va participar en el rescat, va explicar poc després a Twitter que els guardacostes libis havien deixat les dues dones i el nen abandonats a la deriva, després “d’enfonsar la seva barca perquè no volien pujar a la patrullera”. En el rescat també hi va participar el jugador de bàsquet de la NBA Marc Gasol.

Segons el relat de l’organització humanitària, dilluns a la tarda la patrullera líbia 648 (anomenada 'Ras al-Jadar') va demanar per ràdio al vaixell mercant ' Triades' que es dirigís cap a una posició pròxima on hi havia una barca en perill. El vaixell mercant va localitzar la pastera, un vaixell de 10 metres on viatjaven 158 immigrants, i va estar esperant durant hores l’arribada de la patrullera líbia, fins que van decidir marxar del lloc i abandonar els immigrants, però comunicant la posició de la barca als guardacostes libis.

Quan finalment va arribar la patrullera líbia es va endur tots els immigrants de tornada cap a Líbia, però hi va deixar dues dones i un nen que es negaven a pujar-hi. Els guardacostes libis van marxar “però abans van destruir la barca on els immigrants havien passat dos dies i dues nits i van deixar abandonats a la seva sort, incomplint la seva obligació de socors, tres persones a alta mar”. “És un fet a denunciar davant el Tribunal Internacional de Drets Humans”, afegia l’ONG.

El cos de la dona morta surant en mig de les restes del naufragi de la barca on viatjava

“Assassins allistats per Itàlia”

Quan l’'Open Arms' hi va arribar només va poder rescatar una dona, perquè l’altra i el nen haurien mort “poques hores abans”. “Quant de temps haurem de lluitar amb assassins allistats pel govern italià per matar i torturar aquells que intenten travessar el Mediterrani?”, escrivia Camps a Twitter, i va fer responsable d’aquest crim “la política de Matteo Salvini”. A bord de l’'Open Arms' hi anava també un diputat sicilià de l’Esquerra Italiana, Erasmo Palazzotto, que es va adreçar directament a Salvini: “Això és el que fa la guàrdia costanera líbia quan du a terme un rescat humanitari. Open Arms va salvar l’única supervivent mentre que els seus amics libis van matar una dona i un nen. Almenys que tingui la decència de callar i obrir els ports”.

Però, ben al contrari, Salvini es va limitar a respondre a Twitter que “les mentides i insults d’una ONG estrangera” confirmen la seva política migratòria. Hores abans ja havia advertit directament Open Arms que “els ports italians els veuran només en postals”.

stats