Internacional 09/01/2013

Abbas, Meshal i Mursi, reunits a Egipte

El president egipci fa de vincle aquest dimecres entre els dos líders de les dues faccions palestines en un intent d'impulsar la reconciliació després dels últims gestos entre Fatah i Hamàs

Agències
2 min
Abbas i Mursi, en una primera reunió al Caire

El CaireEl president egipci, Mohamed Mursi, fa de pont, aquest dimecres al Caire, entre els líders de les dues faccions palestines, Mahmud Abbas i Jaled Meshal, en un intent d'impulsar la reconciliació després dels últims gestos entre Fatah i Hamàs a favor de la unitat palestina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons un comunicat oficial, Mursi s'ha entrevistat amb el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) i el líder del grup islamista Hamàs al palau presidencial de la capital egípcia. El diari independent 'Al Masry al Youm', cita fonts de la Presidència d'Egipte per assenyalar que serà una cimera de tres partits.

Abbas ja és a Egipte

El president de l'ANP, Mahmud Abbas, ha arribat aquest dimecres al Caire per mantenir la primera reunió amb els tres líders. Segons la televisió Al-Jazira s'espera que després d'Abbas, Mursi rebi Meshal, que ja va arribar dimarts a la capital.

La mateixa cadena de televisió preveu que hi podria haver una quarta trobada amb tots tres, segons com es desenvolupin les converses.

La difícil relació entre Hamàs i Fatah

L'ambient entre Hamàs i Fatah ha canviat notablement des de l'ofensiva israeliana a Gaza del novembre, amb gestos i declaracions constants per part d'ambdues parts a favor de la unitat palestina, negociada sense èxit des de fa anys. De fet, divendres passat, centenars de milers de seguidors de Fatah van participar en la celebració del 48è aniversari d'aquest partit a la franja de Gaza, per primera vegada des que Hamàs en va prendre el control el 2007.

El mes de desembre, l'ANP, governada per Fatah, va permetre Hamàs celebrar el seu 25è aniverari a Cisjordània, també per primera vegada en cinc anys. Des que va ser escollit president durant les eleccions del juny del 2012, Mursi ha reiterat el seu compromís de treballar per posar fi a la divisió palestina.

Fatah i Hamàs van firmar un pacte de reconciliació a la capital egípcia el 4 de maig del 2011. La disputa entre les dues faccions s'ha de buscar al juny del 2007, quan els islamistes es van apoderar del control de Gaza després d'expulsar-ne les forces lleials a Abbas, fet que va originar dos governs palestins: un de Hamàs a Gaza i l'ANP, vertebrat per Fatah, a Cisjordània.

stats