Atemptat a Alexandria
Internacional 03/01/2011

Vint detinguts per l'atemptat a Egipte, mentre puja la tensió al carrer

Egipte està encara lluny de tancar la ferida oberta per la bomba del passat dia u: les protestes s'encenen pels carrers, sense que la detenció d'una vintena de sospitosos hagin aconseguit apaivagar-les

Redacció
2 min

El CaireAlmenys vint sospitosos han estat detinguts les darreres hores per l'atemptat comès el passat Cap d'Any contra una església a la ciutat egípcia d'Alexandria i que es va cobrar 21 víctimes mortals. Fonts policials acusen els detinguts d'haver comès o planejat l'atac, que també va causar 79 ferits. No es descartes nous arrestos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Cap grup ha reivindicat encara l'autoria de l'atemptat, que va passar a un quart d'una de la matinada, mentre els creients sortien de l'església d'Els Dos Sants, al barri alexandrí de Sidi Bishr, on un miler de persones s'havia congregat per participar de la celebració per l'any nou. Tampoc no s'ha confirmat encara la naturalesa de l'explosió, que sembla dur el segell d'Al Qaeda. La hipòtesi del cotxe bomba contemplada en un primer moment ha quedat definitivament descartada. Alguns diaris egipcis assenyalaven avui que una organització autodenominada Al Muyahidin (guerrers sants) havia reclamat l'autoria de l'atac, però aquest grup ho ha negat a pàgines web fetes servir habitualment per islamistes.

Mentrestant, la seguretat s'ha reforçat a l'entorn de les esglésies, al voltant de les quals s'ha prohibit aparcar vehicles.

Les manifestacions fan créixer la tensió

Mentrestant, les manifestacions de cristians s'han succeït a diferents punts d'El Caire i de la província d'Asiut, situada al sud. Almenys deu manifestants han resultat ferits aquesta tarda en enfrontaments amb la policia, al davant de la seu de la televisió estatal egípcia de la capitat, on centenars de persones protestaven contra el atemptat i demanaven jutjar-ne els autors. Els agents van intentar evitar la protesta, cosa que va encendre els ànims de les persones que s'havien reunit en aquell indret. Alguns dels cristians van atacar la policia amb creus de fusta.

Altres manifestacions han tingut lloc les darreres hores al davant de la seu del Sindicat d'Advocats, al centre de la capital i a l'avinguda Salah Salem.

D'altra banda, un dels principals líders religiosos musulmans d'Egipte, el xeic d'Al Azhar, Ahmed el Tayeb, va visitar avui el papa copte, Shenuda III, a la seu del patriarcat a la catedral d'Abasiya, a El Caire. Anteriorment havia condemnat l'atemptat dient que "els enemics de l'islam i dels egipcis volen empènyer el país a una guerra sectària". El Tayeb va suggerir que l'atac no podia ser obra d'un musulmà i que havia d'estar planejat des de l'exterior del país.

stats