Pakistan
Internacional 17/12/2010

Puja fins a la seixantena la xifra de morts per atacs d'avions espia a prop de l'Afganistan

Els llançaments de míssils amb aeronaus no tripulades nord-americanes, anomenades drones, es produeixen a la vall del Tirah, una zona tribal fronterera

Agències
2 min
Un avió espia no tripulat dels EUA, els 'drones'

Islamabad p { margin-bottom: 0.21cm; } p { margin-bottom: 0.21cm; } La xifra de morts pels últims atacs amb avions no tripulats dels EUA en les últimes 24 hores s'ha incrementat fins a vora seixanta persones, segons fonts pakistaneses. Ho han fet després que els serveis d'intel·ligència del Pakistan haguessin confirmat al migdia la mort de 25 sospitosos d'insurgència talibana en tres atacs amb drones, avions espies no tripulats, a la regió del Khyber, a la vall del Tirah. Aquesta zona ja ha patit quatre atacs en dos dies. Els d'avui han tingut lloc amb unes hores diferència. És un nou trist rècord de morts d'aquests atacs amb drones; l'anterior va ser de 16 persones.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

p { margin-bottom: 0.21cm; } El primer atac ha estat un doble assalt: dos avions han disparat míssils a la vegada en lloc diferents. Els dos avions han atacat un suposat refugi del grup integrista Lashkar-e-Islam (LEI) i el d'una altra organització armada de la vall del Tirah, a l'estratègica demarcació de Khyber. Un cap de LEI ha perdut la vida en l'atac amb míssils, segons una televisió local. Els projectils han impactat en les zones de Naqai i Sipah, a la vall, i han deixar quinze i sis morts, respectivament. En el tercer atac han mort quatre persones.

No està verificat encara per fonts independents si tots els morts eren insurgents.

Ahir ja es va registrar un altre atac similar a Tirah, un objectiu poc freqüent dels avions no tripulats nord-americans, que aquest any han llançat un centenar d'atacs, la majoria a la regió tribal de Waziristan del Nord, suposat bastió dels talibans i Al-Qaida al Pakistan.

Khyber allotja el pas terrestre més important que connecta el Pakistan amb l'Afganistan i nombrosos grups insurgents i criminals lluiten per establir estructures de poder paral·leles a l'Estat per gravar el comerç i controlar el trànsit de mercaderies.

La vall del Tirah es troba a prop d'aquest pas, tancat de manera temporal a causa de la festa sagrada xiïta, segons fonts policials, i de la regió tribal de Orakzai, on l'exèrcit està duent a terme una ofensiva antitalibana.

stats