Internacional 16/01/2013

Una quarantena d'occidentals segrestats en l'atac d'un grup islamista a Algèria

L'atac respon a la decisió d'Alger d'obrir el seu espai aeri als avions de combats francesos. Segons el 'Journal du Dimanche', hi ha més de 150 treballadors locals retinguts a la planta per homes armats

Agències
2 min
La planta de gas a Amenas (Algèria) de BP, en una imatge d'arxiu. EFE

NouakchottLa branca d'Al-Qaida del Magrib islàmic, l'AQMI, ja ha castigat Algèria per la seva solidaritat amb França en la intervenció a Mali. Durant la matinada d'aquest dimecres, un grup armat ha atacat un centre d'extracció de gas a la frontera amb Líbia, a la localitat d'In Amenas, gestionada per la britànica BP i la noruega Statoil. En l'atac han mort almenys dues persones –un tècnic de nacionalitat britànica i un algerià–, i també hi ha hagut sis ferits. El grup islamista ha reivindicat el segrest de 41 occidentals a dues agències d'informació mauritanes. Poc després, l'agència estatal de notícies d'Algèria ha rebaixat el nombre d'ostatges d'expatriats a una vintena.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Entre els segrestats hi ha almenys un irlandès, tretze noruecs, dos francesos, i diversos japonesos i britànics, segons han confirmat els respectius països. D'acord amb la reivindicació del grup, dirigit per l'algerià Moktar Belmoktar –el mateix que va segrestar l'Albert, el Roque i l'Alícia de la Caravana Solidària el 2009 a Mauritània–, també hi ha set nord-americans, tot i que la Casa Blanca no n'ha confirmat el nombre. Madrid ha informat que no li consten espanyols en el segrest.

150 treballadors confinats a la planta

Els expatriats no són els únics retinguts pels terroristes. D'acord amb una informació que publica el web del 'Journal du Dimanche', a la planta d'In Amenas hi ha 150 treballadors locals retinguts per almenys 60 homes armats des de la matinada.

La resposta a la intervenció a Mali

D'acord amb la informació facilitada per l'agència mauritana ANI, la cèl·lula que ha perpetrat l'operació terrorista s'anomena Signants de Sang i formen part de La Brigada dels Emmascarats, dirigida per Belmoktar. El 5 de desembre, en un vídeo difós a la xarxa, ja van reivindicar que naixien per fer front a qualsevol intervenció militar. Ara, segons el grup, l'operació és una resposta a la ingerència flagrant d'Algèria i a l'obertura del seu espai aeri a l'aviació francesa per bombardejar les zones del nord de Mali.

A més, el portaveu ha considerat que "la participació d'Algèria en la guerra juntament amb França representa una traïció als màrtirs algerians que van morir en la lluita contra el colonialisme francès".

stats