EGIPTE
Internacional 30/01/2011

Ambient familiar i pacífic a la plaça de la Llibertat del centre del Caire

Els egipcis han desafiat per segona nit consecutiva el toc de queda escortats per l'exèrcit. Els enfrontaments s'han convertit en protestes des que va desaparèixer la policia

Carme Colomina, Enviada Especial
1 min

El CairePer segona nit consecutiva els egipcis han tornat a desafiar el toc de queda a la plaça de la Libertat (Tahrir) al centre del Caire. Diuen que no es mouran fins que el president egipci, Hosni Mubàrak, dimitexi, perquè creuen que les mesures que ha pres fins ara són insuficients.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ambient a la plaça, d'ençà que va desaparèixer la policia ahir al migida, és molt tranquil i familiar. L'exèrcit controla pacíficament tots els accessos a aquest perímetre de la ciutat on s'hi troben els ministeris, la televisió pública, el Museu Nacional Egipci i també l'edifici del partit de Mubàrak, el del Partit Nacional Democràtic, que encara fumeja després d'haver-hi calat foc divendres passat.

La retirada de la policia ha convertit els carrers en un lloc de protestes i no d'enforntaments. Els ciutadans s'abracen a l'exèrcit, els nous herois nacionals, i pugen als tancs per fer fotos de la multitud. A partir de les dues del migidia (la una a Catalunya) està prevista una gran pregària d'homenatge a les víctimes dels disturbis a la mateixa plaça.

El Caire continua sense Internet, per això els bancs estan tancats i la majoria de botigues i oficines. El carrer s'ha convertit en un espai de reivindicació per a totes les edats, es poden veure famílies enteres manifestant-se contra el president Mubàrak.

Els actes de pillatge han cessat i els propis ciutadans recullen les destrosses dels darrers dies. Tenen l'obsessió de voler transmetre al món que la revolta no és un caos, sinó un aixecament pacífic del poble egipci contra 30 anys de règim repressor.

stats