Internacional 03/03/2013

Baixar al-Assad acusa el Regne Unit d '"incendiar" la crisi siriana

El president de Síria culpa Occident d'armar els rebels en una entrevista 'The Sunday Times' en què insta a abandonar la violència per negociar

Efe
2 min

LondresEl president de Síria, Baixar al-Assad, ha culpat el Regne Unit de "militaritzar" i "incendiar" la crisi siriana, i alhora ha reiterat la seva oferta d'un diàleg amb els rebels si deixen les armes, però "no amb terroristes".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una entrevista difosa pel dominical britànic "The Sunday Times" aquest diumenge, Assad ha dirigit dures acusacions al govern de Londres per tenir una posició "immadura, confusa i no realista" sobre Síria, i ha advertit a Occident que no armi a els rebels.

Al Assad, que ha insistit que no abandonarà el seu país, ha afirmat que el Regne Unit ha tingut un paper "no constructiu" a Síria "des de fa dècades i alguns diuen que des de fa segles" i està decidit a "militaritzar" la crisi siriana.

"No esperem que un piròman actuï de bomber", ha conclòs en la seva primera entrevista amb un mitjà occidental en més d'un any, segons el 'Times'.

El conflicte sirià, que ja va camí de dos anys, ha causat la mort de més de 70.000 persones, el desplaçament intern de gairebé dos milions i la fugida als països veïns de gairebé un milió, segons l'ONU, i la crisi s'ha intensificat en els últims mesos.

Al-Assad ha reiterat en l'entrevista la seva oferta de negociacions de pau amb els insurgents si deixen la lluita armada, però no "amb terroristes que estan decidits a fer servir les armes per terroritzar la població, matar civils, atacar llocs públics o privats i destruir el país ".

"Tenim una oposició que són institucions polítiques i tenim terroristes armats. Podem dialogar amb l'oposició, però no podem dialogar amb terroristes. Lluitem contra el terrorisme", ha dit.

Dijous passat, durant una reunió d'Amics de Síria a Roma, els Estats Units van anunciar la donació directa de 60 milions de dòlars a l'oposició siriana, que ha especificat que no es tractarà d'armament.

Al-Assad ha assegurat que "la intel · ligència, les comunicacions i l'assistència financera que s'està subministrant és molt letal".

stats