PRÒXIM ORIENT

Ashton es reuneix a Cisjordània amb el primer ministre palestí

La cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, continua avui la visita que realitza al Pròxim Orient amb una jornada de treball en els territoris palestins, on s'entrevistarà amb el primer ministre Salam Faiad, entre d'altres dirigents.

Al matí visitarà a Betlem un projecte de l'agència de Nacions Unides per als refugiats palestins, UNRWA, al camp de refugiats d'Aida, i la basílica de la Nativitat, on la tradició situa el naixement de Jesús.

Després es reunirà amb el primer ministre Faiad, i falta per confirmar una possible entrevista amb el president palestí, Mahmud Abbas, abans de volar cap a Hongria per celebrar el relleu de la presidència de torn del Consell de la Unió Europea.

Ashton va tancar la seva jornada de treball ahir a Israel amb una trobada amb el ministre israelià d'Exteriors, Avigdor Lieberman, a qui va demanar un veritable aixecament del bloqueig a la franja de Gaza.

"L'arrel del problema que va portar (Israel) a imposar el bloqueig a Gaza el 2007 és l'incessant contraban d'armes", li va respondre el ministre israelià d'Exteriors, que va afegir que "en el moment en què cessi el contraban d'armes cessarà també el bloqueig ", segons informa un comunicat d'Exteriors.

Abans d'iniciar el viatge a la zona, l'alta representant va informar que havia de reiterar als seus interlocutors la "necessitat d'obrir els passos fronterers amb Gaza per permetre la reconstrucció i recuperació econòmica".

Ahston també es va entrevistar ahir amb la cap de l'oposició israeliana, Tzipi Livni, i el ministre de Defensa, Ehud Barak, per tractar l'estancament del procés de pau al Pròxim Orient.

Per Ashton "no hi ha alternativa a una solució negociada" i la UE "vol veure un estat d'Israel i un estat palestí sobirà i viable vivint un costat de l'altre en pau i seguretat".

Les negociacions estan paralitzades des del passat 27 de setembre, quan Israel va reprendre la construcció a les colònies en el territori palestí ocupat de Cisjordània i Jerusalem est en concloure una moratòria parcial de deu mesos.