Internacional 21/11/2012

Alto el foc entre Hamàs i Israel

La mediació d'Egipte i dels Estats Units aconsegueix acabar amb les hostilitats després de vuit dies de bombardejos

Agències
3 min
Clinton amb el ministre d'Exteriors egipci, Mohamed Kamel. AFP

El Caire / JerusalemDes de les 20 h d'aquest dimecres que ha entrat en vigor un alto el foc entre Hamàs i Israel anunciat per Egipte. L'encarregat de confirmar la treva ha estat el ministre egipci d'Exteriors, Mohamed Kamel, acompanyat de la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton. Pocs minuts després de l'anunci, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha assegurat en un comunicat que ha pres la decisió seguint les recomanacions del president dels Estats Units, Barack Obama, i perquè Israel ja està a punt per "donar una oportunitat" a una treva de Hamàs. Obama ha respost Netanyahu amb una trucada telefònica, felicitant-lo per la treva.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'anunci arriba després d'una reunió entre el president egipci, Mohamed Mursi, amb Clinton. De fet, Egipte s'ha convertit durant aquests vuit dies d'intens conflicte en capital regional diplomàtica. Després d'aquesta trobada, Clinton ha realitzat una roda de premsa amb Kamel, en què ha assegurat que "es tracta d'un moment crític per a la regió, ja que el nou govern d'Egipte està assumint la responsabilitat i el lideratge que ha convertit aquest país en una pedra angular per a l'estabilitat regional i la pau".

Després de l'hora acordada, ciutadans de la franja de Gaza han sortit a celebrar-ho al carrer tot i que encara se sentien algunes explosions.

Hostilitats fins l'últim minut

Just abans de l'inici de la treva les hostilitats entre Israel i les milícies de Gaza continues amb nous bombardeigs israelians a la franja i més llançament de coets palestins. EFE ha constatat que els bombardejos israelians continuaven amb la mateixa freqüència que en els últims dies, així com també trets d'artilleria. Fonts han dit que ha mort un nen palestí i set persones més han resultat ferides en un dels atacs al cor de la franja. Durant les últimes hores s'han registrat onze noves víctimes mortals, que eleven la xifra a 158 morts palestins, a més a més, dels 5 israelians. Les milícies palestines tampoc han cessat la seva activitat després de conèixer-se la notícia sobre l'alto al foc i ha llençat coets contra més d'una dotzena de poblacions.

En un comunicat del Ministeri de l'Interior del govern de Hamàs ha demanat a la població de Gaza que no surti a celebrar la fi de les hostilitats per temor que puguin ser víctimes de més atacs aeris.

Què inclou la treva?

L'alto al foc implica la "fi de totes les accions agressives i hostils a Gaza per terra, mar i aire i dels assassinats selectius" ha apuntat la televisió del moviment islamista Al Aqsa. Per la seva banda, "els braços armats palestins finalitzaran les accions agressives des de la Franja de Gaza contra Israel, incloent coets i atacs a la zona fronterera".

El pacte estipula "l'obertura de tots els creuaments fronterers i la facilitació del moviment de persones i béns, no restricció al moviment de la població ni atacs prop de la zona fronterera, amb l'inici de la implementació 24 hores després de l'entrada en vigor de l'acord", segons la mateixa font.

La implementació tindrà tres fases; la primera el cessament de les hostilitats, segons Al Aqsa; la segona, el Caire obtindrà garanties de totes dues parts del fet que es comprometen a complir els punts acordats i tercera, les parts es comprometen a no dur a terme accions unilaterals que vulnerin aquests acords, amb Egipte com a referència per les denúncies d'incompliment.

Reunió Mursi-Clinton, la clau

Segons l'agència Mena, Mursi i Clinton, en l'entrevista mantinguda aquesta tarda de dimecres al Caire, han estudiat aconseguir instaurar un alto el foc permanent i aconseguir una pau global i estabilitat per a tots els pobles de la regió. Clinton ha arribat al Caire en una visita de diverses hores, que forma part de la seva gira pel Pròxim Orient, per impulsar una treva a Gaza.

La cap de la diplomàcia nord-americana, procedent dels territoris palestins, s'havia reunit aquest dimecres al matí a la ciutat de Ramal·lah amb el president palestí, Mahmud Abbàs.

La nit de dimarts, després d'entrevistar-se a Jerusalem amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va destacar que l'objectiu d'un acord d'alto el foc entre Israel i les milícies de Gaza "ha de ser un resultat durador que promogui l'estabilitat regional, la seguretat i les aspiracions legítimes d'israelians i palestins".

stats