Internacional 26/02/2011

El Consell de Seguretat consensua que hi haurà sancions per Gaddafi

Els membres europeus de les Nacions Unides volen que el text final contempli que els actes violents a Líbia es portin davant l'Haia

Agències
2 min
Gerard Araud

Nova YorkEls membres del Consell de Seguretat de les Nacions Unides han arribat a un consens aquest divendres al vespre sobre l'aplicació de sancions contra el règim de Moammar al-Gaddafi, la seva família i la cúpula directiva que governa Líbia, segons ha confirmat l'ambaixador permanent francès davant l'ONU, Gérard Araud, després de la reunió de l'organisme a porta tancada. No ha quedat clar, però, si la resolució final que el Consell aprovarà previsiblement aquest dissabte inclourà que els actes violents a Líbia es portin davant la Cort Penal Internacional de l'Haia, tal com volen els membres europeus i els Estats Units, però que rebutgen altres integrants del Consell de Seguretat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ambaixador francès permanent davant l'ONU ha descartat que l'esborrany que el Consell està discutint, elaborat per França, el Regne Unit, Alemanya i els Estats Units i que consta de sis pàgines, contempli una intervenció militar. Araud, però, ha destacat que la comunitat internacional "no pot quedar com un espectador davant aquesta violació massiva dels drets humans".

Per això, Gérard Araud ha afirmat que els membres del consell han consensuat que sí que hi haurà sancions per Gaddafi. Els quinze integrants de l'organisme de les Nacions Unides han elaborat "una llista de persones" susceptibles d'aplicar-los sancions i que, "a dalt de la llista", es troba Moammar Gaddafi i la seva família, així com alts membres del govern libi. El text parla també de congelació d'actius d'alguns membres del règim i també de la prohibició de viatjar.

Araud ha afegit que en la majoria de punts de l'esborrany, com les sancions o l'embargament d'armes al règim de Gaddafi, hi ha hagut consens entre els membres del Consell, i que l'únic punt que encara queda per perfilar és el que tracta sobre la qüestió de retre comptes davant la Cort Internacional. L'esborrany resa que els atacs contra els civils libis es podrien considerar "crims contra la humanitat", per la qual cosa es podrien portar davant l'Haia.

Si fos així, es crearia un precedent, ja que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides només ha reportat un cas al Tribunal Penal, el del conflicte de Darfur.

L'ambaixador francès ha anunciat que el experts del Consell de Seguretat es reuniran aquest dissabte a les nou del matí, hora local, i que els membres del Consell ho faran a les onze del matí. "Esperem tenir una resolució aquest dissabte, com a molt tard durant la tarda", ha especificat Araud.

A més, l'ambaixador francès davant l'ONU ha instat l'Assemblea General de l'ONU a "suspendre" Líbia de l'òrgan. "La seriositat dels esdeveniments a Líbia requereix d'una resposta major", ha afirmat l'ambaixador.

stats