LÍBIA
Internacional 02/03/2011

Un grup pro-Gaddafi arriba a la frontera amb aliments i banderes verdes de suport al règim

Per primera vegada d'ençà de l'inici del conflicte han arribat partidaris de Gaddafi a la frontera amb Tunísia. Volen contrarrestar la informació, que segons ells, cobreixien la revolta "de forma esbiaixada".

Cristina Mas, Enviada Especial
2 min
Desenes de milers de persones estarien atrapades al pas fronterer amb Tunísia. REUTERS

Ras Ajdir (frontera de Tunísia amb Líbia)Mentre el líder libi, Muammar al-Gaddafi, parlava davant els mitjans a Trípoli durant un discurs, a la frontera arribaven camions amb una quarentena de persones i munts de menjar per repartir entre la gent que fa dies que intenta creuar el pas. Porten banderes verdes i criden eslògans a favor de Gaddafi. Tot plegat sembla una estratègia mediàtica del règim després de la denúncia de crisi humanitària a la zona per part d'organitzacions de drets humans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Cridaven consignes d'"Alà, Muammar, Líbia i punt". També deien a la premsa que els mitjans de comunicació de masses estan mentint sobre el que passa a Líbia: "Contra al-Jazira". A més a més, culpabilitzaven al govern tunisià de no acollir tots els libis que marxen.

Crisi humanitària a la frontera

La Mitja Lluna Roja (Creu Roja als països amb herència cristiana) està molt preocupada per la situació a l'altre costat de la frontera, on sembla que s'acumularien desenes de milers de persones que esperen creuar. L'organització no sap en quines condicions es troben i, segons sembla, hi hauria també dones i nens que porten dies sense menjar, beure o dormir.

Hi ha hagut diversos intents civils tunisians per intentar portar-los ajuda, però les forces armades líbies els han barrat el pas. El control s'intensifica cada vegada més a la part de Líbia, i es fa complicat saber si es tracta de soldats de l'exèrcit libi o bé milícies.

Només ahir van creuar 7.000 persones el pas, de les 80.000 que ja haurien passat aquesta frontera, segons el balanç de la Mitja Lluna Roja. Els metges expliquen que els refugiats cada vegada arriben més esgotats i amb símptomes de deshidratació, fatiga i traumatismes a causa dels cops per allaus humanes.

La Creu Roja tunisiana ha contactat amb Líbia per negociar l'entrada d'ajuda, tant camions amb intendència com també metges, per reforçar l'entitat a Trípoli i atendre tots aquells ferits que no es puguin desplaçar pels seus propis mitjans. Segons un testimoni subsaharià que acaba de creuar el pas, hi ha gent que s'espera des de fa deu dies per poder passar.

stats