EGIPTE
Internacional 07/02/2011

El govern egipci augmenta el 15% els salaris públics i les pensions

Aquesta iniciativa de l'Executiu de Hosni Mubàrak no ha estat suficient per convèncer els manifestants de la plaça Tahrir que abandonin les propostes

Redacció
2 min
Tahrir Egipte

El Caire p { margin-bottom: 0.21cm; } El nou govern d'Egipte ha anunciat un augment del 15% dels salaris i les pensions en un intent d'assenyalar les protestes públiques que han convulsionat el país i que han amaneçat la continuïtat del president Hosni Mubàrak, que porta 30 anys al poder. L'augment per als treballadors del sector públic arriba després de les propostes per a una major llibertat política que encara no han estat suficients per convèncer els manifestants pro-democràcia que deixin la plaça Tahrir, després de dues setmanes de disturbis que s'han cobrat fins a 300 vides, segons el primer balanç parcial de les Nacions Unides.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El nou ministre de Finances, Samir Radwan, ha dit que uns 6,5 bilions de lliures egípcies, uns 950 milions d'euros, es destinaran a cobrir els augments dels salaris, previstos per a l'abril, i que cobrirà els 6 milions de persones que treballen al sector públic d'Egipte. Els intents del govern per a tornar el país a la normalitat des que van començar les protestes el 25 de gener, arran de l'agitació a Tunísia, han estat poc convincents. Malgrat les promeses de llibertat de premsa, el govern egipci va prendre mesures per frenar la cobertura de mitjans estrangers, exigint que els periodistes han de ser autoritzats per les autoritats egípcies per accedir a la plaça Tahrir.

Obama veu progressos a Egipte

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha assegurat que Egipte està “aconseguint progressos” per trobar un camí que permeti resoldre la crisi que enfronta el govern amb els manifestants. Obama creu que “evidentment, Egipte ha de negociar un camí i està obtenint progressos”. Diumenge, Obama va indicar que Egipte “no tornarà a ser el que era” i va sol·licitar una transició ordenada que condueixi a unes eleccions lliures i justes.

La situació s'enquista a la plaça Tahrir

Fa dues setmanes que van començar les revoltes populars a Egipte i el president Hosni Mubàrak continua al capdavant del govern. Mentre la normalitat torna a les zones rurals del país, els joves continuen a la plaça Tahrir d'El Caire per demanar el trencament del règim i la sortida del president. Els manifestants tampoc volen que el successor de Mubàrak sigui Omar Suleiman, al que veuen com l'actual president.

p { margin-bottom: 0.21cm; }a:link { }

stats