Internacional 22/11/2012

Gaza celebra l'alto el foc i Israel surt decebut

La franja considera una victòria l'acord de dimecres al Caire i intenta tornar a la normalitat durant el primer dia de treva. A Israel, en canvi, molts soldats, alcaldes i ciutadans no esperaven aquest final

Ara
3 min
Gaza ha sortit a celebrar el que consideren un triomf. EFE

BarcelonaGaza ha celebrat aquest dijous el que considera una victòria sobre Israel i ha començat a tornar a la normalitat durant el primer dia de treva després de vuit dies de bombardejos que han deixat 164 morts, uns 1.300 ferits i grans danys materials.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les botigues han obert, s'han tornat a muntar les parades als mercats i els nens tornen a jugar al carrer. Tots els palestins se senten part d'un mateix èxit: el que consideren "triomf" de Gaza sobre Israel. Milers de persones s'han concentrat a l'avinguda d'Omar Al Mujtar amb banderes de diferents colors, una vista gens habitual a Gaza, on hi predominen banderes verdes de Hamàs o les negres de la Jihad Islàmica. Molts seguidors del moviment nacionalista palestí Al Fatah s'han atrevit per primera vegada a sortir als carrers.

La població de la franja està convençuda que la treva durarà i que permetrà finalitzar les restriccions d'accés al seu territori i que els palestins, per fi, podran tornar a tenir un govern d'unitat ben aviat.

"Bibi perdedor"

Els 57.000 reservistes israelians mobilitzats per entrar a Gaza durant l'operació Pilar Defensiu comencen a tornar a les seves cases, mentre la vida a les localitats d'Israel, objectiu dels coets de Hamàs, retorna a la normalitat entre crítiques per l'alto el foc, vigent des de dimecres a les 20 hores.

Per les xarxes socials circula una imatge que mostra a 16 soldats israelians d'uniforme estirats al terra escrivint en hebreu "Bibi perdedor", referint-se al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. "No crec que el govern hagi actuat bé", ha assenyalat al canal 10 de la televisió un soldat identificat com a Kobi, mentre que el seu company al costat lamentava no haver participat en una invasió a Gaza perquè la "gent estava preparada".

Un reservista d'una localitat on freqüentment hi han caigut projectils palestins, parlava de la "vergonya" que li produeix aquesta sortida diplomàtica. El dia 16, quan la invasió semblava imminent, Israel va aprovar la mobilització de 75.000 reservistes, la major en dècades. La mesura es va anar aplicant escalonadament fins aconseguir els 57.000 just quan es va acordar la treva.

La decepció de fet, no regna tan sols entre alguns soldats. Molts alcaldes i habitants de la regió més pròxima a Gaza lamenten que l'ofensiva hagi acabat sense desterrar d'una vagada per totes el risc de nous atacs. Segons els corresponsals de televisió a la zona, la majoria de ciutadans estan en contra de l'alto el foc, que s'ha respectat, excepte el cas aïllat de tres coets, des de l'entrada en vigor, a última hora de la tarda de dimecres.

Tot i això, a la resta del país –incloent les grans ciutats com Tel Aviv, Jerusalem i Haifa, generalment exemptes dels atacs de les milícies de Gaza– s'hi respira una major sensació d'alleujament per la fi de les hostilitats.

Igual que dimecres, Netanyahu ha reconegut aquest dijous el descontentament en part de la població per la fi d'una operació que tenia el suport del 84% del país. L'actual primer ministre ha assenyalat que l'alto al foc és "el més correcte per l'Estat d'Israel en aquest moment" però també va puntualitzar que el seu govern està preparat "per la possibilitat que l'acord no sigui respectat" i per tant "com actuar si resulta necessari".

Puja el nombre de morts

Un tinent israelià ha mort aquest dijous com a conseqüència de les ferides que li va causar un coet llençat dimecres des de Gaza, abans de la treva, fet que eleva a sis el nombre d'israelians morts pel foc palestí durant l'ofensiva coneguda com Pilar Defensiu, ha anunciat l'exèrcit.

Després de vuit dies d'enfrontaments, Israel i les milícies de Gaza van acordar dimecres la fi de les hostilitats, celebrat a la franja i rebut amb escepticisme i decepció a Israel. Un total de 164 palestins, més de la meitat civils, han mort en aquesta ofensiva, després que els equips de rescat a Gaza hagin trobat sota la runa d'una casa bombardejada el cos d'una nena de quatre anys.

stats