Pròxim Orient
Internacional 26/09/2011

El Consell de Seguretat de l'ONU comença a analitzar el reconeixement de l'estat de Palestina

El Consell de Seguretat de l’ONU començar a discutir avui, a porta tancada, la petició de reconeixement de Palestina com a estat de ple dret que divendres va entregar el president Mahmud Abbas

Agències
1 min
Sí: Mahmud Abbas i Benjamin Netanyahu. No: Boi Ruiz i Rosario L. Miralles

Nova YorkLa petició necessita el suport d’almenys 9 dels 15 països del Consell, i evitar el veto dels cinc membres permanents (Gran Bretanya, França, els Estats Units, Rússia i la Xina) per tirar endavant.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La delegació palestina assegura que fins ara té el suport de sis països: la Xina, Rússia, Brasil, el Líban, l’Índia i Sud-àfrica.

La votació de la resta de membres no permanents no està definida: Bòsnia Herzegovina i Gabon només s’han posicionat a l’Assemblea General per un “estat palestí que visqui en pau al costat d’Israel”. El president de Nigèria, Goodluck Jonathan, no es va pronunciar i Portugal, com Espanya, estaria a favor d’aparcar la discussió al Consell i que l’Assemblea reconegui l’estatut d’estat observador als palestins, un pas per sota del que reclama la seva petició original.

Normalment, el Consell no triga més de 35 dies en resoldre les sol·licituds d’admissió. En el cas del Sudan del Sud, l’últim estat en ser acceptat, la petició es va resoldre en qüestió de dies.

La Unió Europea i els Estats Units s’han mostrat ara però partidaris de dilatar els terminis al Consell per fer tornar israelians i palestins a la taula de negociacions.

stats