REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Internacional 27/02/2011

L'exministre de Justícia de Líbia lidera la formació d'un govern alternatiu des de Bengasi, a l'est del país

Hillary Clinton diu que Estats Units recolza el grups de l'oposició que sorgeixen a l'est de Líbia. Els ambaixadors libis als EUA i l'ONU donen suport a les intencions d'Abdel Jalil, que vol convocar eleccions en tres mesos.

Agències
3 min
Nens libis celebren la victòria a Bengali

Trípoli / LondresL'anterior ministre de Justícia de Líbia, Mustafa Mohamed Abdel Jalil, està liderant la formació d'un govern provisional alternatiu a Líbia des de Bengasi, la segona ciutat del país, que està sota el control de les forces opositores a Moammar al-Gaddafi, segons informa la cadena qatariana al-Jazeera. Els ambaixadors libis als Estats Units i les Nacions Unides, Ali Aujali i Ibrahim Dabbashi, han mostrat el seu suport al govern del ministre de Justícia. Segons la cadena qatariana, l'oposició, que controla l'est del país, cada cop és més a prop de la capital, Trípoli, que es manté com a bastió del dictador. Diverses fonts asseguren que hi ha almenys 2.000 morts i 100.000 refugiats a causa del conflicte.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aujali, l'ambaixador als EUA, ha dit aquest dissabte a Reuters que aquest govern interí que gestionaria el govern durant tres mesos fins que es convoquessin eleccions, "és un govern per a tot Líbia", també per a les parts que encara no estan "alliberades". "Estem buscant més informació sobre el govern interí, però sí, crec que li donem suport", ha dit Dabbashi, ambaixador libi davant l'ONU.

L'exministre de Justícia, Mustafa Mohamed Abdel Jalil, va dimitir del govern de Gaddafi aquest dilluns en protesta per l'assassinat de manifestants contraris al règim. Ara és a Bengasi liderant la formació d'un govern interí. Bengasi és a l'est, en una àrea que ara és lliure del control d'al-Gaddafi. Abdel Jalil ha iniciat converses amb militars i civils per negociar aquest govern provisional.

Segons l'exministre, aquest govern interí està format per "personalitats militars i civils". "No durarà més de tres mesos, i després hi haurà eleccions justes i la gent triarà el seu líder", ha assegurat. "Estic segur que Abdel Jalil guanyarà el suport de tots els libis i de la comunitat internacional", ha valorat l'ambaixador libi dels EUA.

El Regne Unit revoca la immunitat diplomàtica a Gaddafi

El govern britànic ha revocat la immunitat diplomàtica al Regne Unit del líder libi Moammar al-Gaddafi i els seus fills i família, segons ha anunciat el ministre d'Assumptes Exteriors, William Hague, que ha demanat al governant que abandoni el país africà, informa la BBC. Per la seva banda, segons l'agència DPA, l'alta representant de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, ha dit aquest diumenge que les sancions de la UE contra el règim libi es desplegaran "amb caràcter d'urgència", després de les mesures imposades pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

També Austràlia, informa Reuters, imposarà sancions al líder libi i el seu cercle més proper. La comunitat internacional acorrala Gaddafi, que s'està convertint en un paria de la diplomàcia al món. "Evidentment que és temps que el coronel Gaddafi marxi", ha declarat Hague en una entrevista amb la BBC. "Aquesta és la millor esperança per a Líbia i aquesta nit he firmat una ordre revocant la seva immunitat diplomàtica al Regne Unit, i també la immunitat diplomàtica dels seus fills i família, de manera que està clara la nostra postura respecte al seu estatus de cap d'estat", ha indicat.

Després de conèixer les sancions imposades per l'ONU, Ashton ha assegurat que les sancions europees s'aprovarien amb caràcter d'urgència. Aquest divendres els 27 estats de la Unió Europea van acordar imposar sancions que inclouen l'embargament d'armes i la congelació dels comptes de la família d'al-Gaddafi. Els detalls del text encara s'han de perfilar i no s'espera una decisió formal fins a principis de la setmana que ve.

Les sancions anunciades per Austràlia inclouen prohibicions d'entrar en territori australià i restriccions financeres per a 22 membres del govern de Líbia, inclòs el mateix Gaddafi i membres de la seva família, segons ha dit el ministre d'Afers Exteriors, Kevin Rudd. En un comunicat d'aquest diumenge, Rudd ha dit que aquestes "sancions autònomes" són una "demostració concreta del suport d'Austràlia al poble libi".

2.000 morts i 100.000 refugiats

L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha xifrat en 100.000 persones el nombre de libis i de treballadors immigrants que han fugit en els darrers dies del país. Segons al-Jazeera, que cita fonts diplomàtiques, 2.000 persones podrien haver mort en la revolució i la següent repressió.

stats