Hosni Mubàrak queda absolt de la mort de manifestants durant la Primavera Egípcia

L'expresident d'Egipte també ha eludit els càrrecs de corrupció per vendre gas a Israel

L'expresident d'Egipte, Hosni Mubàrak, ha quedat absolt aquest dissabte dels càrrecs per la seva presumpta implicació en les morts dels manifestants durant la Primavera Egípcia del 2011, així com dels càrrecs de corrupció i enriquiment il·lícit dels quals estava acusat per vendre hidrocarburs a Israel a preus suposadament inferiors als de mercat. Així mateix, ha sigut exculpat, juntament amb els seus fills Alaa i Gamal, d'haver rebut cinc cases a localitat de Sharm, al sud de la península del Sinaí, perquè el jutge ha considerat que el delicte està prescrit.

La plaça Tahrir, epicentre de la revolució que va derrocar Mubàrak el febrer del 2011, no ha sigut l'escenari de cap resposta ciutadana a la sentència, però sí que és vigilada per una vintena de tancs i filats. Tot i que el jutge ha xifrat els morts durant la revolució en 239, les estimacions de les ONG apunten que en el transcurs dels enfrontaments van morir més de 800 persones –i en van quedar ferides més de 6.400.

L'exministre d'Interior Habib al-Adli i sis dels seus ajudants, també jutjats per la mort de manifestants el gener del 2011, també han quedat absolts.

La Fiscalia General té ara l'opció de remetre el cas al Tribunal de Cassació. Si ho fa, tots els implicats quedaran detinguts. En el cas del Mubàrak, de 86 anys, seguiria a l'hospital militar del Caire, on va ser traslladat arran del seu delicat estat de salut. L'ex president egipci va ser condemnat al maig a tres anys de presó per apropiació indeguda de fons públics en un cas relacionat amb el pressupost dels palaus presidencials.El seus fills van ser condemnats a quatre anys de presó, però el jutge també ha dictaminat aquest dissabte que aquests casos han prescrit.