ESTATS UNITS
Internacional 20/05/2011

Tensió i desacord en la trobada entre Netanyahu i Obama

Els dos aliats han mesurat una per una les paraules que deien davant la premsa després d'una reunió de dues hores per debatre la proposta del president dels EUA de tornar a les fronteres de 1967 entre Israel i Palestina

Redacció
2 min
El primer ministre israelià i el president dels EUA. REUTERS

BarcelonaSense mirar-se a la cara i amb un discurs mesurat i tens, el president dels Estats Units, Barack Obama, i els seu homòleg israelià, Benjamin Netanyahu, s'han presentat a la premsa després d'una reunió de dues hores.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer ministre israelià ha rebutjat en viu la proposta d'un futur estat palestí basat en les línies de l'armistici de 1967, que ha qualificat d'"injustificable" contra el president Barack Obama, que l'ha rebut al Despatx Oval.

"Israel està disposat a fer un pas generós cap a la pau, però les fronteres de 1967 són indefensables", ha dit Netanyahu.

Durant unes breus paraules molt acurades i estranyament poc disteses, el president dels Estats Units ha indicat el seu convenciment que és possible arribar a un acord de pau entre israelians i palestins que permeti garantir la seguretat del poble jueu.

La meta definitiva del procés de pau és la seguretat d'aquest Estat, quelcom "primordial", a subratllat. Obama ha descrit la conversa amb Netanyahu com a "constructiva". Tot i això ha afegit que "continua havent-hi diferències entre nosaltres", però "és una cosa que passa entre amics".

El 1967, entre Israel i els països àrabs va tenir lloc una tercera guerra, coneguda com la Guerra dels Sis Dies, en la qual Israel va fer-se amb el control de Cisjordània i Jerusalem Est, Gaza, la península del Sinaí i els alts del Golan.

Una pau basada en meres il·lusions "no durarà", ha afirmat Netanyahu, que també ha subratllat que el seu govern vol la pau però d'una manera que garanteixi la seguretat del seu país "i no es posi en perill la seva supervivència". "No tenim molt de marge d'error. La història no donarà als jueus una altra oportunitat", ha advertit.

Netanyahu també ha criticat el pacte entre les dues faccions palestines, Fatah i Hamàs, perquè considera que l'última és "la versió palestina d'Al-Qaida".

stats