El moment de l'atac terrorista al museu del Bardo, gravat per una turista

Una setmana després, Tunísia busca encara el tercer terrorista del museu

Una setmana després de l'atemptat gihadista que va acabar amb la vida de 21 persones al museu del Bardo de Tunis les autoritats tunisianes continuen encara la recerca de l'únic terrorista que va aconseguir fugir de l'escena del crim. Una persecució fins ara infructuosa i que té lloc enmig d'una profunda remodelació i purga dels serveis de seguretat nacionals, acusats de cometre una llarga cadena d'errors que va propiciar la massacre. Mentrestant, s'ha fet públic un vídeo amateur, gravat per una turista, mostra el moment de l'atac.

La turista formava part d'un grup que en el moment de l'atac feia una visita guiada al museu i que l'estava gravant amb el seu telèfon. De sobte se senten sorolls, i els turistes miren cap a la zona d'on arriben, sense saber encara què passa. Aleshores es veu gent que puja des de la zona inferior del museu, i es fa evident que el soroll correspon a trets. Algú havia entrat a l'edifici amb armes i estava disparant indiscriminadament. A partir d'aquests moments, i davant la confusió, tot el grup fuig en direcció contrària. El vídeo el va fer públic el diari italià 'La Repubblica' aquest dilluns, sis dies després de la matança. En un principi el museu havia anunciat la reobertura per dilluns, però finalment ha estat ajornada.

En els últims dies, el govern dirigit per Habib Essid ha cessat mig centenar d'alts càrrecs, entre ells els caps de la policia, el responsable de la Brigada d'Intel·ligència i l'encarregat de Fronteres i Estrangeria. Així mateix, ha purgat una quarantena de càrrecs intermedis del Ministeri d'Interior i les Forces Armades, després que dimarts admetés l'existència d'infiltrats i d'una "policia paral·lela".

La massacre va tenir lloc dimecres passat quan un jove d'uns vint anys va obrir foc contra un autobús a l'aparcament del Museu del Bardo. En aquesta primera ràfega van morir set persones, entre elles un matrimoni de jubilats catalans. Després, el terrorista i els seus còmplices van entrar al museu del Bardo, el més important de Tunísia, i van retenir un nombre indeterminat d'ostatges abans de morir abatuts a trets per la policia, una acció en la qual van morir tretze turistes i una treballadora tunisiana.

La difusió diumenge d'un vídeo en què es veien tres homes armats a l'interior del museu va obligar les autoritats tunisianes a admetre que un dels atacants havia aconseguit fugir, i va fer augmentar les sospites sobre els serveis de seguretat. Una sospita que se suma a una llarga cadena d'errors, ja que la policia tenia un dels atacants fitxats des que va tornar al desembre de forma clandestina des de Líbia però no l'havia detingut en no considerar-lo perillós.