Els islamistes sunnites, a només 60 quilòmetres de Bagdad

El govern iraquià acusa Aràbia Saudita de donar suport els jihadistes

L'ofensiva de l'Exèrcit islàmic de l'Iraq i del Llevant (ISIS) continua sobre el terreny. Els islamistes han atacat avui la ciutat de Baaquba, situada a només 60 quilòmetres de la capital, Bagdad.

Els combats en aquesta localitat han deixat 44 morts després d'un atac contra una comissaria de la policia iraquiana. Els residents estan fugint de la ciutat espantats per l'avenç islamista mentre voluntaris xiïtes fan front als milicians sunnites. Els combats a Baaquba deixen al govern iraquià en una situació molt complicada ja que aquesta ciutat només es troba a una hora de Bagdad, capital no només amenaçada pel flanc nord sinó també per l'oest, ja que el progrés islamista també ha afectat la ciutat de Ramadi, situada molt a prop de Bagdad.

L'ofensiva islamista també afecta el nord de l'Irak, on la ciutat de Tell Afar va caure ahir sota control de l'ISIS. Tell Afar es una ciutat d'importància estratègica, ja que es troba a mig camí entre Mossul, la segona capital del país ha ja a mans dels islamistes, i la frontera amb Síria. Per evitar la unió entre els territoris controlats pels islamistes a Síria i l'Iraq el govern iraquià ha enviat reforços militars a Tell Afar per tal de reconquerir la ciutat enmig del pessimisme dels kurds que, en paraules del president del govern autònom del Kurdistan, Nechirvan Barzani, han mostrat el seu escepticisme respecte el futur de la unitat d'Iraq després de l'ofensiva de l'ISIS.

Veïns regionals preparen l'ajut

Davant el progrés jihadista i la feblesa de Bagdad, l'Iran ha enviat al comandant d'una unitat d'elit de la Guàrdia Revolucionària a la capital per tal d'ajudar a l'exèrcit iraquià i a les milícies xiïtes a coordinar l'ofensiva contra els islamistes sunnites.

A més, l'Iran i els Estats Units estan a un pas d'acordar col·laborar per fer front a l'ISIS. Però les converses celebrades ahir entre ambdós països a Viena es van centrar en la qüestió del programa nuclear iranià i no van abordar la situació a l'Iraq. Mentrestant els nord-americans han enviat 275 soldats a Bagdad per protegir l'ambaixada i la colònia nord-americana a la capital iraquiana sense descartar la possibilitat d'una ofensiva aèria per lluitar contra els islamistes.

La situació humanitària sobre el terreny inquieta a les Nacions Unides que ha mostrat les seves sospites sobre la possibilitat que els islamistes de l'ISIS hagin dut a terme greus violacions dels drets humans al llarg de la seva ofensiva, executant a centenars de soldats iraquians.

Davant d'aquesta situació el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, s'ha mostrat "atemorit" i ha instat al govern iraquià de Nuri al-Maliki a ser més dialogant per resoldre la greu situació que viu actualment l'Iraq. De moment el govern iraquià ha acusat oficialment l'Aràbia Saudita d'ajudar els islamistes.

"Els considerem responsables de donar suport a aquest grups econòmicament i moralment així com pel resultat d'aquest suport que inclou crims que poden considerar-se genocidi: el vessament de sang iraquiana, la destrucció de les institucions de l'estat iraquià així com també llocs sagrats i militars", ha dit el govern iraquià en un comunicat. Els saudites han negat aquesta acusació, tot i admetre el seu ajut a la resistència siriana contra el règim de Bashar al-Assad.


Més continguts de