Internacional 01/05/2012

Tzipi Livni dimiteix com a diputada i alerta que Netanyahu posa en perill Israel

L'exministra israeliana d'Exteriors i excap del partit Kadima assegura que "l'existència d'un estat jueu i democràtic està en perill de mort"

Efe
2 min

JerusalemL'exministra israeliana d'Exteriors i excap del partit Kadima, Tzipi Livni, ha lliurat aquest dimarts la seva dimissió com a diputada del Parlament (Knéset) i ha advertit que l'actual govern de Benjamin Netanyahu posa en "perill" l'estat d'Israel.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una decisió que era esperada des que va perdre el març passat la direcció del seu partit contra l'excap de l'exèrcit Shaul Mofaz, Livni ha fet entrega aquest matí de la seva dimissió al president del poder legislatiu, Reuven Rivlin, segons informen els mitjans locals.

Poc després, en declaracions als periodistes, ha afirmat que es retira del seu càrrec polític però que "no abandona la vida pública" perquè "m'estimo massa Israel".

El passat cap de setmana diversos diaris suggerien la possibilitat que l'exministra d'Exteriors d'Israel entre el 2006 i el 2009 pogués abandonar també el partit Kadima –que ella va ajudar a crear el 2005–, i alinear-se amb el periodista Yair Lapid de cara a les pròximes eleccions, que pel que sembla seran avançades a finals d'aquest any.

Una enquesta publicada diumenge pel diari 'Israel Hayom' preveu que Kadima, el partit majoritari en l'actual legislatura, amb 28 escons, es desplomi en els pròxims comicis a menys de la meitat, i que, si ella i Lapid uneixen forces en un bloc de centre laic i per la pau amb els palestins, les seves possibilitats d'èxit serien molt més grans.

Tot i això, totes les enquestes segueixen donant al Likud de Netanyahu la direcció del govern al capdavant d'un bloc de dretes com l'actual.

Livni ha dit avui que els líders d'Israel posen el país en un "risc existencial".

"Israel està sobre un volcà, el rellotge internacional avança i l'existència d'un estat jueu i democràtic està en perill de mort", ha advertit.

D'ideologia dretana, l'excap de l'oposició fins fa diverses setmanes havia fet un viratge el 2005 de la mà de l'ex primer ministre Ariel Sharon i altres líders del Likud per afermar-se en una posició pragmàtica que advoca per l'aplicació al més aviat possible de la solució de dos estats amb els palestins.

Aquest corrent, escindit del nacionalista Likud al partit Kadima i que va governar Israel fins el 2009, creu que el temps desaprofitat per arribar a una solució negociada dilueix la possibilitat de separar els dos pobles, fet que amenaça l'existència d'un estat jueu.

"El veritable perill està en polítics que enterren el cap a la sorra (per no veure el que passa)", ha afegit Livni, i "no es necessita ser cap del Shabak per saber-ho".

stats