PRÒXIM ORIENT
Internacional 21/01/2012

El cap de Hamàs a l'exili vol deixar el lideratge del moviment

Khaled Meixaal, el cap de l'organització islàmica des del 1996, no vol concórrer a la pròxima elecció interna que designarà els líders del partit

Agències
1 min
El líder a l'exili de Hamàs, Khalid Meixaal. / ABDEL HAMID / EFE

GazaEl líder de Hamàs, Khaled Meixaal, no té intenció de presentar-se a la reelecció al capdavant del moviment islamista palestí en les properes eleccions internes, segons ha anunciat avui l'organització en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Els líders i símbols del moviment desitgen que Meixaal canviï de posició i deixi l'assumpte al Consell Assessor (la Xura) perquè avaluï l'interès superior del moviment", diu el comunicat. El document també indica que la decisió de Meixaal de presentar-se o no al nou buró polític –l'òrgan executiu del moviment– "és una qüestió que ha de decidir l'estructura del moviment i ell personalment".

Els membres del Consell Assessor –l'òrgan legislatiu– de Hamàs, organització fundada el 1987, són escollits secretament en quatre àrees diferents: Cisjordània, Gaza, les presons israelianes i la diàspora. El Consell és l'encarregat, posteriorment, d'elegir el buró polític de l'organització.

Cap del partit els darrers 16 anys

Meixaal, de 55 anys i resident a Damasc, ha estat escollit líder del moviment des que es va fundar el seu buró polític el 1996. Els mitjans àrabs i israelians han apuntat recentment la possibilitat que Meixaal desistís de mantenir-se al capdavant de l'organització.

Diversos dirigents de Hamàs a Gaza han contestat els últims mesos el lideratge de Meixaal, especialment per la seva posició moderada pel que fa al procés de reconciliació amb el partit Fatah del president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas.

Entre els candidats a la successió de Meixaal hi ha el seu lloctinent, Musa Abu Marzuk, el primer ministre de Gaza, Ismail Haniyeh, i Mahmud Zahar, un dels principals dirigents de Hamàs a la franja. Està previst que el consell de la Xura es reuneixi aquest estiu.

stats