Publicitat
Publicitat

Israel

Un informe oficial critica l'actuació de Netanyahu en l'assalt de la flotilla de Gaza el 2010

El supervisor de l'estat qualifica de "deficient" i "superficial" l'actuació del primer ministre i el ministre de defensa israelià en el cas

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha rebut dures crítiques en un informe elaborat pel supervisor de l'Estat a causa de les decisions que va prendre en l'assalt militar a una flotilla que es dirigia a Gaza fa dos anys i que va acabar amb nou activistes turcs morts.

En un document de més de 150 pàgines, el jutge retirat Millars Lindenstrauss ha qualificat la gestió del cas que va fer Netanyahu com a "deficient" i "superficial", i també ha condemnat l'actuació del titular de Defensa israelià, Ehud Barak.

Tots dos surten mal parats per haver adoptat decisions sense consultar amb altres ministres, comandaments militars o consellers, ni tenir en compte els preparatius o preveure les possibles conseqüències de l'abordatge a alta mar.

"Les decisions es van prendre sense un treball d'equip ordenat, reflexiu, coordinat i documentat tot i que el Govern, alts comandaments de l'Exèrcit i d'intel·ligència eren molt conscients que la flotilla turca no era com les anteriors", ha assegurat el supervisor després de gairebé dos anys d'investigació.

La coneguda com "Flotilla de la Llibertat" va salpar de Turquia amb centenars d'activistes a bord i tenia l'objectiu declarat de dirigir-se a Gaza per intentar trencar el bloqueig israelià que durava ja tres anys.

Les embarcacions, carregades amb ajuda humanitària, van ser abordades per comandos israelians el 31 de maig del 2010 en una operació militar que va acabar en un enfrontament violent.

El comboi internacional estava integrat per nou embarcacions de diferents mides, entre ells el vaixell turc "Mavi Marmara", en què van ocórrer els fets, que van provocar una onada de crítiques internacionals i el posterior relaxament del bloqueig israelià.

El supervisor subratlla que hi va haver "seriosos i substancials errors" en la presa de decisions, entre ells a l'hora de verificar si l'Exèrcit estava preparat per a una operació d'aquest tipus, que va agafar el país fora de joc ja Netanyahu a l'estranger quan va ordenar l'assalt.

Aquest assalt va acabar per esquerdar les ja deteriorades relacions d'Israel amb Turquia, un país musulmà que antany era un dels seus aliats estratègics més importants a la regió.

Ankara va exigir una disculpa pel que va qualificar de "massacre" i "crim de guerra", al que Israel es va negar en considerar que va actuar en defensa pròpia davant una provocació en aigües internacionals.

En un comunicat en resposta a l'informe, el primer ministre israelià ha afirmat que en els últims tres anys "els israelians gaudeixen d'una seguretat que no veien des de feia anys. Aquesta seguretat és el resultat directe d'una gestió responsable i una política definida".

A més, Netanyahu ha recordat les conclusions d'una comissió de l'ONU que "va sentenciar amb claredat que el bloqueig marítim per impedir que arribin armes als terroristes de Gaza és un acte legítim en defensa pròpia" i que "la decisió d'Israel d'interceptar a la flotilla era legal segons el dret internacional".

Més continguts de