La por a la bomba
Internacional 06/12/2010

Les principals potències es reuneixen amb l'Iran per discutir sobre el programa nuclear

Occident espera arribar a un acord en un any

Laia Gordi
1 min
El cap del programa nuclear iranià,  Ali Akbar Salehi, durant una conferència de premsa davant d'una central

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Els diplomàtics dels sis poders: Regne Unit, la Xina, França, Alemanya, Rússia i els Estats Units, s'han reunit amb representants de l'Iran a Ginebra, Suïssa, per reprendre les converses sobre el seu programa nuclear. Les discussions han de durar avui i demà i no s'espera sortir-ne amb un acord immediat, però potser sí d'aquí un any, han explicat els diplomàtics.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les potències occidentals voldrien que l'Iran suspengues l'enriquiment d'urani, amb el que es pot produir combustible per fer funcionar reactors nuclears o fabricar bombes, si es refina a més alt grau.

El negociador dels asumptes nuclears iranià, Saeed Jalili, ha explicat a la televisió iraniana que “esperen tenir unes converses profitoses i transparents”, però el president del país, Mahmoud Ahmadinejad, ha declarat que la qüestió de l'enriquiment d'urani no consta a l'agenda de la trobada de Ginebra.

Occident ha reforçat les sancions a l'Iran recentment, i alguns diplomàtics han explicat que aquestes estan fent mal a la indústria petroliera iraniana, de la que en depèn l'economia del país. Teheran nega que les mesures els hagin afectat.

Washington ha dit que totes les opcions estan sobre la taula, també la militar. L'etern enemic d'Iran, Israel, ha insistit que si fallen els esforços diplomàtics, cal anar per la via militar.

stats