TURQUIA
Internacional 24/10/2011

Almenys 217 morts i més de mil ferits en el terratrèmol de Turquia

Les autoritats temen que la xifra creixi força més. Iran i Azerbaidjan es preparen per rebre ferits als seus hospitals

Agències
2 min

IstanbulAlmenys 217 persones han mort i 1.090 més han resultat ferides en el terratrèmol de 7,2 graus que aquest diumenge ha sacsejat l'est de Turquia. Són les últimes dades oficials que ha donat el ministre de l'Interior, Idris Naim Sahin. Tot fa témer, però, que la xifra s'incrementi. L'Administració de Desastres i Situacions d'Emergència (AFAD) calcula que hi hauria unes 366 persones sota les runes dels edificis enderrocats. Tot i això, encara falta informació sobre la situació en els pobles de muntanya, on els equips de rescat han començat a arribar avui. De moment l'ajut se centra en la capital provincial, Van -de 367.000 habitants-, i en la principal ciutat afectada, Ercis -74.000 habitants-, on una vuitantena d'edificis s'haurien ensorrat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De moment s'han repartit 8.000 tendes de campanya, més de 25.000 mantes i unes 4.000 estufes entre els ferits, ja que una de les principals preocupacions és protegir als damnificats de les baixes temperatures i les previsions de neu que hi ha per als propers dies. Aquesta nit passada les temperatures rodejaven els 0º C. Els experts han explicat a la cadena NTV que és d'extrema importància la feina de rescat, ja que tot i que una persona pot aguantar fins a una setmana atrapada sota les runes -sense aliments ni aigua-, les temperatures baixes i la neu redueixen les possibilitats de supervivència.

Iran ha enviat varis equips de rescat i socors a Van, província veïna. Tant Iran com Azerbaidjan es preparen per rebre, als seus hospitals, alguns dels ferits. La província d'Azerbaidjan Occidental és la més propera a l'epicentre del terratrèmol, segons ha assegurat el governador, Vahid Jalalzadeh. A part d'aquests dos països, els Estats Units, França, Espanya, Israel -tot i el conflicte diplomàtic que manté amb el país turc-, també han ofert la seva ajuda a Turquia, a més de la UE i l'OTAN.

Les xarxes socials han possibilitat que s'enviessin missatges i informacions sobre els punts de recollida i d'enviament d'ajuda a l'est de Turquia, la part més pobre del país, i a on habita bona part de la minoria kurda. Milers de persones s'han apropat als hospitals per oferir-se a donar sang. La Universitat de Van -amb milers d'alumnes- ha enviat 4.000 estudiants a les seves ciutats natals, mentre que els estudiants de la ciutat d'Ercis han estat traslladats al campus de Van, també per ser destinats a les seves ciutats.

Un total de 600 treballadors han estat treballant a Ercis al llarg de la nit de diumenge a dilluns, i uns altres 300 -incloent-hi els equips de rescat enviats per Azerbaidjan i Iran- ho han fet a la capital provincial de Van. Aquesta zona de Turquia acostuma a tenir petits terratrèmols. El 1999 dos grans sismes van matar més de 20.000 persones al nord-oest del país.

stats