MÓN
Internacional 23/07/2011

Almenys 92 morts en el doble atemptat a Noruega

L'últim balanç eleva a 85 el nombre de víctimes a l'illa d'Utoya. Set persones més van morir en l'explosió d'una bomba al centre d'Oslo. L'home detingut té "opinions hostils a l'islam", segons la policia. Se l'acusa dels dos atacs

Agències
2 min
Una jove ferida és evacuada, a l'illa d'Utoya / AFP

OsloJa són 92 els morts en el doble atemptat a Noruega, segons l'últim balanç que han donat les autoritats. 85 de les víctimes van morir al tiroteig en un campament juvenil del Partit Laborista a l'illa d'Utoya. Set més en l'explosió d'una bomba al centre d'Oslo. Es tem que augmentin les víctimes mortals perquè hi ha ferits greus. Els equips d'emergència també busquen desapareguts a l'aigua, prop del campament, perquè molts joves van fugir nedant.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Hi ha un detingut. Un noruec de 32 anys. Segons la policia, té "opinions hostils a l'islam".

El sospitós, detingut després de la matança a l'illa i identificat per mitjans noruecs com a Anders Behring Breivik, va actuar en solitari, segons les investigacions policials en curs. Se l'acusa dels dos atacs. És alt i ros, segons ha explicat la policia.

En un escorcoll al seu domicili després dels atacs, la policia va trobar diversos missatges penjats a internet amb continguts ultradretans i antimusulmans, segons declaracions policials a la cadena pública NRK.

Segons han explicat diversos testimonis en aquest mateix mitjà, l'agressor va entrar al campament juvenil socialdemòcrata que es feia a l'illa amb uniforme de policia i es va identificar com a agent per accedir al recinte.

Segons un guarda del campament, l'agressor va explicar que revisaria la seguretat. Anava amb dues armes al damunt.

La policia noruega ha xifrat en 85 les víctimes mortals a l'illa escandinava on centenars de joves, d'entre 14 i 17 anys, participaven en un campament de les joventuts socialdemòcrates, el partit del primer ministre, Jens Stoltenberg.

L'atac a l'illa va passar cap a les 17.30 de la tarda, unes dues hores després de l'atemptat amb cotxe bomba al complex governamental d'Oslo, amb 7 persones mortes i quinze ferits.

"Una illa paradisíaca s'ha transformat en un infern", ha dit consternat el primer ministre, Jens Stoltenberg, en una conferència de premsa aquest dissabte. Ha assenyalat que no volia especular sobre els motius dels atacs, però ha afegit que "comparat amb altres països, jo no diria que tenim un gran problema amb l'extrema dreta a Noruega". Tot i això, el primer ministre ha reconegut que hi ha alguns grups de l'extrema dreta i que la policia és conscient de la seva existència.

Stoltenberg ha dit que és la "pitjor tragèdia des de la Segona Guerra Mundial". "Va ser un atac al paradís de la meva joventut, convertit ara en un infern", ha afegit el polític, que abans de l'atemptat tenia previst anar aquest dissabte a l'illa, lloc que havia visitat de jove participar en campaments juvenils i on l'esperaven ara companys de partit i amics.

stats