CRISI POLÍTICA

A punt per al pacte de govern a Itàlia

El Moviment 5 Estrelles i el Partit Democràtic superen el principal escull sobre el primer ministre

Dimecres s’acaba el temps extra que el president de la República Italiana, Sergio Mattarella, va concedir al Moviment 5 Estrelles (M5E) i al Partit Democràtic (PD) perquè exploressin la possibilitat de formar una majoria parlamentària que doni llum verda a un govern alternatiu que eviti la convocatòria d’eleccions anticipades. Malgrat els vetos creuats, les dues formacions es van reunir ahir per negociar un text conjunt que presentaran al cap d’estat. Fins ara, l’única certesa sobre el text és que Giuseppe Conte repetirà com a primer ministre.

Les negociacions no van començar amb bon peu però tots els seus protagonistes es mostraven a última hora de dimarts optimistes, després que el PD aixequés el veto a Giuseppe Conte com a líder del futur executiu. El PD havia demanat discontinuïtat en el programa i en els noms per marcar distàncies amb l’anterior govern, però el M5E no està disposat a desaprofitar el lideratge adquirit pel jurista. “No hi haurà cap altra reunió [amb el PD] fins que hagin aclarit oficialment la seva posició sobre Giuseppe Conte”, van llançar els grillini al matí, cosa que bloquejava les negociacions amb els socialdemòcrates i posava en entre l’espasa i la paret el seu líder, Nicola Zingaretti.

Sense afluixar

La nit anterior els màxims responsables de les dues formacions s’havien reunit durant quatre hores però no van aconseguir acostar postures. El PD no estava disposat a afluixar i va acusar el M5E d’exigir no només Conte com a primer ministre sinó també una vicepresidència per a Luigi Di Maio, el líder del ME5, i els ministeris més influents per als grillini. “Fem tots un pas enrere”, va dir el president dels senadors del PD, Andrea Marcucci, que va assegurar que les “ambicions personals” de Di Maio amenaçaven amb fer naufragar un acord entre els dos partits. A la tarda, una reunió in extremis de la cúpula del PD va acordar aixecar el veto a Conte i va aconseguir desbloquejar les negociacions.

El desacord entre les dues formacions va ser aprofitat per l’ultradretà Matteo Salvini, que va denunciar que el PD i el M5E estiguin negociant “sobre ministeris i no sobre projectes”. El líder de la Lliga també va comentar irònic la possibilitat que el seu exaliat Di Maio pugui convertir-se en el seu substitut al ministeri de l’Interior: “Estic preparat per donar consells”. Salvini, que va provocar la crisi de govern per forçar la convocatòria d’eleccions anticipades, considera que encara és possible recuperar l’aliança amb el M5E malgrat que Conte, que va dimitir la setmana passada, ha rebutjat tornar a governar amb la Lliga.

El president de la República, Sergio Mattarella, es reunirà avui amb els representants de Força Itàlia, la Lliga, el Partit Democràtic i el Moviment 5 Estrelles, després d’haver rebut ahir la resta de formacions en una nova ronda de contactes després que la setmana passada el PD i el Moviment 5 Estrelles anunciessin la seva intenció de negociar un govern de coalició. Avui mateix acaba el termini atorgat pel cap d’estat, que, en cas que els grillini i el Partit Democràtic es presentin sense un principi d’acord, podria optar per dissoldre les cambres i convocar eleccions anticipades.

Un altre vaixell amb migrants, bloquejat

El ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, va firmar ahir una prohibició per no deixar entrar en aigües territorials del seu país el vaixell humanitari Eleonore, que gestiona l’ONG alemanya Mission Lifeline i que dilluns va rescatar 100 migrants que anaven a bord d’una embarcació precària que s’estava enfonsant a poques milles de la costa líbia. Malta també ha rebutjat que el vaixell atraqui a la seva costa, i fins i tot s’ha negat a proporcionar-li menjar i aigua, segons va informar Mission Lifeline. D’altra banda, desenes de persones estan desaparegudes i podrien haver mort al naufragar una barcassa davant del litoral libi, segons van informar ahir el servei d’ajuda Alarm Phone i l’ACNUR. “Les autoritats líbies han trobat les restes d’una embarcació i han detectat unes 90 persones. No se sap quantes han mort i quantes han sobreviscut”, va detallar Alarm Phone.

Més continguts de