Cimera internacional
Internacional 08/07/2012

Els països donants comprometen 13.000 milions d'euros per a l'Afganistan

Les ajudes estan condicionades a que Kabul millori la governabilitat, el respecte als drets humans i la lluita contra el narcotràfic. Les ajudes pretenen apuntalar l'estat després de la retirada de les tropes internacionals

Efe
2 min
Hillary Clinton saluda Hamid Karzai a Tòquio. EVERETT KENNEDY BROWN / EFE

TòquioEls països donants aportaran més de 13.000 milions d'euros a l'Afganistan entre 2012 i 2015 per al desenvolupament del país i mantindran fins al 2017 una ajuda "propera al nivell" de la facilitada la passada dècada, segons la declaració emesa aquest diumenge al final de la Conferència de Tòquio sobre l'Afganistan.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Govern afganès, per la seva banda, s'ha compromès a enfortir la governança, els drets humans i l'Estat de Dret, així com a potenciar la lluita contra la corrupció i a millorar la gestió financera. "El Govern afganès complirà aquests compromisos. No parlem del que ha passat fins ara, sinó del que passarà en el futur", ga assegurat ministre afganès d'Exteriors, Zalmai Rassoul.

L'ajuda promesa a Tòquio està en línia amb la sol·licitada pel Govern afganès, que havia demanat uns 4.000 milions de dòlars anuals en assistència civil en els propers anys. Els 55 països i 25 organismes internacionals assistents a la trobada de la capital nipona, han acordat la "Declaració de Tòquio", que estableix "noves bases més sòlides" per a una associació que doni suport al creixement i desenvolupament afganès en la dècada posterior a la retirada de les tropes, el 2014.

A aquest document es va sumar un segon, l'anomenat "Marc de Tòquio de Responsabilitat Mútua", que detalla els compromisos d'ambdues parts per al desenvolupament afganès en els propers anys.

Així, l'ajuda al desenvolupament està supeditada al compliment d'aquestes promeses, que per part afganesa inclouen la millora de la governança, de la igualtat i els drets humans, de la lluita contra la corrupció i el narcotràfic i unes eleccions presidencials creïbles i transparents el 2014. La comunitat internacional, per la seva banda, es compromet a donar "passos concrets" per millorar la distribució de l'ajuda de forma eficient i en línia amb les prioritats de desenvolupament delineades per Kabul.

La Conferència de Tòquio arriba tot just dos mesos després de la cimera de l'OTAN a Chicago (EUA), en què l'organisme es va comprometre a destinar 4.100 milions de dòlars a l'Afganistan després del replegament total de les tropes destinats a les forces locals de seguretat.

stats