Internacional 10/12/2014

44 països reclamen la prohibició de les armes nuclears

Ho han fet en una reunió a Viena en què per primer cop hi han participat els Estats Units

Mireia Quingles
2 min
Imatge d'una de les proves nuclears dels Estats Units el 1954.

Barcelona44 països han reclamat l'eliminació de les armes nuclears al món a la tercera conferència diplomàtica sobre l'Impacte Humanitari de les Armes Nuclears, celebrada dilluns i dimarts a Viena (Àustria). Al final de la trobada, Àustria s'ha compromès a "cooperar amb totes les parts implicades per assolir aquest objectiu" mitjançant el Compromís d'Àustria.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dels 44 països que han expressat el seu suport explícit per la prohibició de les armes nuclears, només tres són de la Unió Europea: Àustria, Suïssa i el Vaticà.

“Tots els Estats compromesos amb el desarmament nuclear s’haurien de sumar al compromís d’Àustria per treballar per un tractat que prohibeixi les armes nuclears” assegurava Beatrice Fihn, directora de la Campanya Internacional per a la Prohibició de les Armes Nuclears (ICAN), el moviment de la societat civil per l'eradicació de l'armament nuclear.

Malgrat els successius processos de reducció dels arsenals nuclears, al món encara hi ha nou països que sumen més de 16.000 caps nuclears, 1.800 dels quals són a punt per utilitzar-se en qüestió de minuts. Des de fa més de set anys, l'ICAN pressiona els governs per a l'eliminació absoluta de l'armament, centrant el seu discurs en l'important impacte humanitari que tindria l'explosió d'una sola arma nuclear.

Pròxims passos

Els Estats Units, segona potència nuclear després de Rússia, han acudit per primer cop a una trobada diplomàtica d'aquestes característiques. Segons fonts coneixedores de la trobada, es van fer al·lusions directes als els nord-americans, a través de diversos testimonis afectats per les proves nuclears a Utah. De moment, però, els EUA no han assolit cap compromís per a la eliminació dels gairebé 8.000 caps nuclears emmagatzemats al país.

“Tothom a Viena pot dir que alguna cosa nova està passant en relació a les armes nuclears. Ja s’han fet tres conferències examinant el seu impacte humanitari, i ara amb el compromís d’Àustria tenim tot el que cal perquè comenci un procés diplomàtic” ha afirmat Jordi Armadans, director de la FundiPau, l'ONG catalana que lluita per l'eliminació de l'armament nuclear, membre de l'ICAN.

Els diplomàtics de 160 països del món no han posat data d'una pròxima trobada, però està prevista per al 2015 una conferència de revisió del Tractat de No Proliferació (TNP). L'ICAN espera que els compromisos assolits a la conferència de Viena tinguin ressò i s'avanci cap a l'eliminació efectiva de l'armament nuclear.

stats