Palestina porta Israel davant del TPI pel seu "apartheid" i colonialisme

La causa denuncia els assentaments i la massacre de manifestants palestins a Gaza

L'Autoritat Nacional Palestina ha demanat aquest dimarts davant del Tribunal Penal Internacional (TPI) que obri "una investigació immediata" sobre el "règim d'apartheid" a què Israel sotmet Cisjordània i "l'actuació de l'exèrcit israelià" en les últimes protestes a Gaza, en què una seixantena de persones van ser assassinades a trets per soldats hebreus.

La denúncia, presentada pel ministre  d'Exteriors palestí, Riad al-Maliki, constata com Israel actua de potència colonitzadora a la Cisjordània ocupada i a la part Est de Jerusalem, que segons l'armistici del 1949 són àrees palestines. Al-Maliki, en una roda de premsa, ha recriminat a la comunitat internacional el seu silenci  de disculpa dels crims que de guerra i contra la humanitat que comet cada dia Israel. 

El responsable de la diplomàcia palestina ha insistit que el govern d'Israel practica l'expulsió de civils de casa seva i l'apropiació il·legal de les seves terres, així com la demolició de cases i propietats per facilitar la seva política d'assentaments, una pràctica condemnada per il·legal per l'ONU.  El ministre palestí ha demanat al TPI que enviï un equip d'investigadors a Gaza i Cisjordània per "recollir proves" i obrir així un cas formal contra Israel.

L'ANP va decidir recórrer a aquest tribunal després de l'assassinat de dotzenes de manifestants palestins a la frontera amb la franja de Gaza per trets de l'exèrcit israelià. La tensió a la franja de Gaza ja era alta des de les protestes palestines per la Gran Marxa del Retorn i contra el trasllat de l'ambaixada dels Estats Units a Jerusalem, però va augmentar el dia 14, quan aquest moviment es va fer efectiu.  "Creiem que hi ha una evidència gran i insuperable", ha afirmat el ministre.

Tot i que Is rael no està adherit a la jurisdicció d'aquest òrgan judicial i li nega la  validesa legal, la causa pot ser tramitada perquè Palestina sí que hi és i els presumptes crims s'han comès dins de les fronteres palestines.

Jerusalem, la passió de Trump

Quan Palestina es va incorporar al TPI, l'abril de 2015, va denunciar Israel pels assentaments, però en aquest temps l'organisme internacional només ha recollit informació i no ha obert cap causa formal. Després del trasllat de l'ambaixada nord-americana a Jerusalem, a petició del govern de Benjamin Netanyahu, els palestins han decidit insistir en aquesta denúncia i han afegit els assassinats dels manifestants palestins que van morir per foc israelià en una protesta. Com a membre de l'organisme, el govern té la capacitat de presentar aquest tipus de peticions formals, tot i que, tal com exigeixen els procediments de l'organisme, és la fiscalia qui decideix si s'obre una investigació preliminar sobre el cas. 

El govern israelià no ha donat validesa legal a la denúncia i, a través d'un portaveu, ha afirmat que el TPI no té jurisdicció sobre Israel atès que no reconeix el tribunal perquè no ha signat l'acord que l'empara i perquè l'Autoritat Nacional Palestina no representa cap estat. En el mateix comunicat, els israelians critiquen el pas "cínic" dels palestins, perquè, segons diuen, fan servir dones i criatures com a "escuts humans" a Gaza.