Internacional 03/10/2012

Els palestins a Gaza s'enfronten a abusos greus en el sistema judicial de Hamàs

Segons un informe que ha difós Human Rights Wacth, des que el moviment islamista palestí va sortir escollit, s'han executat almenys tres convictes amb l'argument que havien fet "confessions" dels seus crims. HRW fa una crida perquè les autoritats investiguin aquestes irregularitats

Ara
2 min
Un oficial de Hamas, fent guàrdia. AFP

BarcelonaEls palestins de Gaza s'enfronten a greus abusos en el sistema judicial de Hamàs, segons denuncia un informe de Human Rights Watch (HRW) difós aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ONG internacional assegura que a la franja les detencions són arbitràries i que no es comuniquen als familiars. HRW afegeix també que els presos pateixen tortures i que els judicis són injustos.

Des que el moviment islamista palestí va prendre el control de Gaza l'any 2007, ha executat almenys tres convictes amb l'argument que havien "confessat" els seus crims, aparentment sota tortura.

El document de 43 pàgines titulat "Sistema abusiu: justícia criminal a Gaza" recull àmplies violacions per part dels serveis de seguretat de Hamàs a la franja, que inclouen detencions sense autorització judicial, retards a l'hora d'informar les famílies dels detinguts i tortures. També fa referència a les violacions dels drets dels detinguts per part de fiscals i tribunals, així com el fet que els civils siguin jutjats per les corts militars.

HRW afirma que els fiscals generalment neguen als detinguts el dret a un advocat i que els tribunals no garanteixen el compliment del procés legal més bàsic en detencions sense autorització. L'ONG també denuncia interrogatoris abusius. "Després de cinc anys de govern de Hamàs a Gaza, el seu sistema judicial penal fa pudor d'injustícia", ha dit el vicepresident de HRW per al Pròxim Orient, Joe Stork.

L'ONG ha fet una crida a les autoritats del grup islamista perquè investiguin i portin davant la justícia els oficials que van cometre aquests abusos per acabar amb la impunitat, especialment en els serveis de seguretat interna.

El document inclou que el govern de Hamàs ha de reformar de forma "urgent" el seu sistema judicial i incita a abolir la pena capital del sistema jurídic, així com investigar aquells casos que van ser denunciats per abús als detinguts.

Hamàs titlla l'informe de "polític"

Hamàs ha qualificat de "polític per excel·lència" aquest informe i ha negat que es produeixin tortures dins la franja. "No es refereix a les violacions de drets humans practicats a Cisjordània –on governa l'Autoritat Nacional Palestina– contra el nostra poble, on hi ha un centenar de detinguts polítics, i això demostra que és polític i desequilibrat", han afirmat des del ministeri de l'Interior de Hamàs en un comunicat.

El moviment islamista que controla la franja de Gaza ha assenyalat que és "injust" comparar-los amb el règim egipci i sirià, al mateix temps que ha considerat "increïble" que l'informe hagi estat elaborat per un grup de drets humans internacionals com HRW.

stats