PANDÈMIA

La Xina insisteix en el perill dels “objectes infectats” de covid-19

Alerta al gegant asiàtic després de detectar casos vinculats amb productes congelats

Malgrat que l'OMS defensa que no hi ha prou evidències que el coronavirus pugui ser transmès a partir de la cadena alimentària, la Comissió Nacional de Salut de la Xina ha comunicat aquest dimecres que el contacte amb "objectes contaminats de coronavirus" pot causar infeccions després que el país asiàtic confirmés diversos casos de covid-19 relacionats amb l'alimentació.

L'OMS nega que hi hagi cap evidència que el coronavirus es pugui transmetre pels aliments

La Comissió adverteix del perill de tocar aquests objectes en una aparent resposta a l'alarma provocada al gegant asiàtic després de confirmar-se casos de coronavirus en supermercats que venen aliments congelats atès que, segons els experts del país, les baixes temperatures i la humitat són propicis perquè el patogen sobrevisqui. El país acumula des del juliol deu positius relacionats amb productes empaquetats i superfícies de mostra de productes congelats, d'acord amb la premsa local i segons recull l'agència de notícies Efe.

A més, la ciutat de Shenzhen ha posat en marxa aquesta setmana una campanya massiva de tests d'àcid nucleic després de detectar tres positius en empleats d'una cadena de supermercats, mentre que la ciutat de Canton ha suspès temporalment la importació de carns i mariscos congelats de l'estranger. Divendres, les autoritats xineses van anunciar que havien detectat traces de coronavirus en unes aletes de pollastres congelades importades des del Brasil.

El dia anterior, una inspecció rutinària en un restaurant de la ciutat oriental de Wuhu va detectar traces del virus en l'empaquetat exterior de gambetes blanques de l'Equador, un fet que ja havia passat el 10 de juliol amb els embalatges d'aquest marisc de tres empreses equatorianes. També s'han trobat traces del virus en mostres de l'embolcall de peixos congelats en una ciutat portuària de la província de Shandong, a l'est del país.

El risc, en els embalatges

En aquest sentit, la premsa xinesa es fa ressò de la gravetat de la pandèmia al focus de Llatinoamèrica, amb més de 5,6 milions de casos confirmats, i posa especial èmfasi en el Brasil i l'Equador. Conclouen que el risc que el virus pugui aguantar de manera infecciosa en superfícies recau més en els embalatges dels productes congelats que en els aliments en si.

D'altra banda, l'autoritat sanitària a la Xina ha reiterat que els portadors del covid-19 poden transmetre la malaltia durant el període d'incubació, i ha demanat als que donin positiu que informin les autoritats en les dues hores posteriors a confirmar-los la infecció. La Comissió Nacional de Salut xinesa ha informat en el seu últim recompte que al país la suma d'infectats diagnosticats des de l'inici de la pandèmia és de 84.888 i la xifra de víctimes és de 4.634 persones.

L’estiu no acabarà amb el coronavirus