Internacional 01/06/2021

El Regne Unit no registra cap mort per primer cop des de l'inici de la pandèmia

La dada positiva té lloc quan s'atia el debat sobre si acabar amb totes les restriccions el 21 de juny

3 min
Una imatge presa aquest migdia al centre de Londres

LondresLes autoritats sanitàries britàniques han informat aquest dimarts a la tarda que en les últimes 24 hores no s'ha registrat cap mort per covid a qui se li hagués detectat la infecció en els 28 dies anteriors. D'acord amb les dades oficials, és la primera vegada que des del 7 de març del 2020, pràcticament a l'inici de la pandèmia, el balanç de víctimes cau a zero. Els primers morts oficials de coronavirus al Regne Unit es van registrar el 5 de març, dia en què n'hi va haver 3. El país ha registrat fins ara 127.782 víctimes (si es compten les que traspassen en els 28 dies posteriors de detectar-los la malaltia mitjançant una PCR), però la xifra s'eleva fins a 152.068, si el coronavirus figura com la causa més probable en el certificat de defunció.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'esperada bona nova té lloc en un context de profund debat al Regne Unit, i especialment a Anglaterra, sobre si el país ha de tornar a la normalitat absoluta el 21 de juny, d'acord amb el full de ruta establert pel govern de Boris Johnson a mitjans de març. El creixent avanç al nord del país de la variant índia, ja rebatejada oficialment per l'Organització Mundial de la Salut com a Delta per evitar l'estigmatització d'un indret concret, i la possibilitat, encara no demostrada al cent per cent, que sigui molt més contagiosa que la de Kent (Alpha), ha fet que diferents científics demanin que les actuals restriccions –bàsicament de limitació d'aforaments en espais d'oci i restauració– s'allarguin encara un mes.

Un sector del Partit Conservador s'hi oposa fermament. I la dada de mortalitat que s'ha conegut avui, més la dels contagis i les hospitalitzacions també en registres mínims si es compara amb mesos anteriors, avalarien aquesta posició, tot i els crits d'alarma d'alguns membres dels diferents comitès que assessoren el govern.

En aquest sentit, el nombre de nous casos notificats aquest dimarts ha sigut de 3.165, molt per sobre dels 1.351 de l'1 de maig passat –la dada més baixa des del 31 d'agost del 2020– però lleugerament inferior als 3.383 de dilluns. Tot i així, el fet que dilluns fos festiu a tot el Regne Unit afegeix un caràcter de provisionalitat a aquests números, que una setmana enrere eren encara més baixos. Dilluns passat només es van registrar 2.493 casos. Les hospitalitzacions són una altra de les dades positives de la jornada, amb només 133 nous ingressos. En total, 870 pacients estan ingressats a planta i 120 requereixen ventilació mecànica.

Les molt més que optimistes xifres del Regne Unit s'expliquen, sobretot, per l'èxit de la campanya de vacunació. El 74,9% de la població major de 18 anys ja ha rebut una primera dosi, cosa que suposa 39,477,158 de persones; amb pauta completa ja són 25.734.719, l'equivalent al 48,9% de la mateixa població adulta. Al Regne Unit, a diferència dels Estats Units, per exemple, la immunització per a adolescents encara no s'ha autoritzat.

L'experiment del Brasil

L'èxit de les vacunes és innegable, i una fita de la ciència a tots els nivells. A banda de les dades britàniques sobre mortalitat, un experiment dut a terme també sobre el terreny a la població brasilera de Serrana, al sud-est del país, també ho demostra. La ciutat ha registrat una caiguda del 95% de les defuncions després que la majoria dels adults es vacunessin amb la CoronaVac, desenvolupada pel laboratori xinès Sinovac, que aquesta mateixa tarda ha rebut l'autorització d'emergència de l'Organització Mundial de la Salut. Serrana té una població de 45.000 habitants. La immunització amb dues dosis del 75% dels adults ha demostrat un caiguda del 95% de les morts, del 86% de les hospitalitzacions i del 80% dels casos simptomàtics.

stats